Nóg meer kerstkoekjes…

kerstkoekjes

De koekjes waren een groot succes en ik besloot nog maar even verder te oefenen. Het gebruik van honing door het deeg bijvoorbeeld geeft weer heel nieuwe smaken en mogelijkheden. Gisteren maakte ik nogmaals de koekjes met honing en gember. Ik garneerde ze dit keer niet met pistaschenootjes maar met wat gesmolten chocolade en hier en daar zo’n zilverpailletje. Voor de chocoladedecoratie gebruikt ik Callebaut chocoladecouverture callets extra dark. (te koop bij onder andere de Sligro.) Even au bain Marie smelten en spuitje maken van opgerold bakpapier. Je kunt er dan allerlei figuurtjes mee “tekenen”.

Ik maakte ook nog een variant met chocolade;

Chocolade-honingkoekjes:

  • 200 gram zachte boter
  • 50 gram honing
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • de schil van 1 sinaasappel, geraspt
  • 200 gram bloem mengen met 50 gram cacaopoeder
  • 100 gram gemalen hazelnoten

kerstkoekjes

Doe de zachte boter in een kom en meng er met de mixer in de laagste stand de honing, suiker, sinaasappelrasp door. Kneed er dan met de hand de gemalen hazelnoten en de bloem/cacao door tot je een mooie bal deeg hebt. Pak het deeg in folie en laat het een uurtje in de koelkast rusten.

Verwarm de oven op 180 graden. Vorm kleine balletjes van het deeg, ongeveer zo groot als een walnoot. Leg de deegbolltjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak in elke bolletje een klein kuiltje en druk daarin wat pistachenootjes. Strooi er nog wat bruine suiker over en bak de koekjes ongeveer 10 tot 15 minuten.

kerstkoekjes

Ook deze koekjes moeten mooi knapperig aan de buitenkant zijn en zacht van binnen.Je kúnt de koekjes zeker 2 weken bewaren in een afgesloten trommel. Leg telkens een laag keokejes en dan een vel bakpapier in de trommel. De koekjes kunnen dan niet beschadigen en blijven mooi vers. Ik heb dit niet uitgetest, de koekjes zijn hier altijd meteen op!

© ellen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *