Patrijsjes a la Normandie

patrijs

Dit was wel de saaiste kerst ooit; Paul moest s’nachts werken, en dus overdag slapen. Dan is een uitgebreid kerstdiner met veel gangen en mooie wijnen geen optie. Ik heb deze kerst dus ook maar weinig tijd in de keuken doorgebracht. Gelukkig had ik een mooi boek en gelukkig kwamen de Jongste Bediende en vriendin Marleen even langs om te kijken of we niet helemaal verpieterden…

Lichtpuntje waren de patrijsjes die ik gisteren klaarmaakte. De foto’s zijn niet zo geweldig maar de vogeltjes smaakten uitstekend. (Op de bovenste foto de patrijsjes na het aanbraden).

Ik maakte ze klaar op de Normandische manier, met appeltjes en room. Eigenlijk moesten ze met wit vet spek omwikkeld worden, maar de enorme rij wachtenden bij de slager deed mij besluiten om het spek te vervangen door ontbijtspek (iets dikker dan normaal laten snijden bij onze grootgrutter).

  • 2 patrijsjes
  • 6 lapjes spek, bindgaren
  • boter
  • room
  • 2 grote goudreinetten, geschild en in schijfjes gesneden
  • een scheut calvados

Wrijf de patrijsjes in met zout en peper en bind het spek om de borst. Verwarm de, liefst geklaarde, boter en braad daarin de patrijsjes rondom aan. Haal de vogels uit de pan en braad de appelschijfjes licht bruin. Giet er de calvados over en daarna de room. Laat de room even op temperatuur komen. Neem een ovenschaal met deksel en leg daarin de patrijsjes. Schik de appel eromheen en giet de room erover. Sluit de deksel en laat de patrijsjes in een matig hete oven garen. Wij aten er aardappelpuree bij met truffelboter. Kopje espresso met voor mij een glas calvados toe.

patrijs

© ellen.

 

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “Patrijsjes a la Normandie

  1. Al lange tijd volg ik jullie (web)log met veel genoegen en regelmatig maak ik wat van jullie recepten klaar! Zo ook bij onze vakantie-inluid-kerstborrel waar we de flammenkuche hebben klaargemaakt. En wederom een groot succes!
    Fijne jaarwisseling alvast en blijf vooral vaak schrijven!

  2. Hier nog een leuk recept voor de feestdagen,lijkt me wel iets voor Paul…..
    EEND MET WHISKY
    Benodigdheden
    – Een eend van ca. 5 kg.
    – 2 grote flessen Schotse whisky.
    – 500 gr. speklapjes.
    – 1 fles olijfolie.

    Bereiding:
    – De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
    – De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden (stand 6-7).
    – Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
    – De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven.
    – De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken
    – Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.
    – Na twintig minuten de oven op 200 graden zetten en twee glazen met whisky vullen.
    – Beide glazen opdlinken en de scherven van het eerste glav oplaapen.
    – Nog een halff glav insjenke en opdlinke.
    – Na een halff uuj de hoven opedoen om deend te sjekke
    – Blandwondesalv in de batkaamer gaan naale en op de bovekant van de linkehand doenn.
    – Deh hove een sgop geve.
    – Twee glave wiski insjenke ent middeste glav leegdwinke.
    – De nove opedoen naadatte eerste glav leeggis en de sjotel vastpakke.
    – Blantwondesalf op de binnekant van de regthand doenn en deend oprape.
    – Deend noggis oprape en met een handoek de bwantwondesalf van deend vege.
    – De hande ontfette med viskey en de tupe salff weerr oprape.
    – Tkapotte glazzepvege enn deent trug in de hove duuwe.
    – Deent uitsgelde en hardur duuwe.
    – De tweeede flez wiki opedoen en wee ofereindsette.
    – Opstaan fan de floer en tzpek onder de kaast veege.
    – Noggis plobeern opsstaan wan de vjoer en… togmaa blijfe sitte…
    – Ui vless dlinke wandte glave sijn kabot.
    – Denoven afsette, dooge sluite en omfalle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *