RISOTTO, EEN ROMIG GERECHT UIT DE POVLAKTE…

Risotto op basis van kippenbouillon. Wat je nodig hebt is rijst, geen Surinaamse rijst of Indiarijst, maar echte Italiaanse rijst, en wel de Arborio rijst. Eén van de producenten heeft een website met recepten Riseria Martinotti. Risotto is eigenlijk een simpel gerecht maar je moet er wel bij blijven.

Voor 4 personen; 400 gram Arborio rijst, 1 flinke ui in fijne snippers, 100 gram ham of spek in kleine stukjes, 1 teen knoflook fijn gesneden, minstens 1 ½ liter bouillon, 1 eetlepel gedroogde Trompette de Mort (of andere paddestoelen, voorgeweekt), 2 eetlepels doperwtjes (diepvries in deze tijd van het jaar), 4 eetlepels gehakte basilicum, 200 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt, 1 klont boter.

Maak bouillon van bij voorkeur kip (voor deze risotto kip, maar voor alle risotto zèlf bouillon maken.) Olijfolie in een ruime pan doen en even verwarmen. De ui, knoflook en stukjes ham even in de olie smoren. Dan de rijst erbij doen en alles omscheppen. Alle korreltjes moeten met een klein beetje olie omgeven zijn. De paddestoelen in stukjes erbij doen. Dan een beetje bouillon bij de massa gieten. De rijst moet steeds, net niet, onder staan. Roeren en roeren, bouillon erbij doen en weer roeren. Totale kooktijd is ongeveer 20 minuten. Maar blijf alsmaar roeren, bouillon toevoegen en roeren. (Gedurende de hele kooktijd, zolang de rijst bouillon opneemt.) Acht minuten voor het einde van de kooktijd de doperwtjes erbij doen, en roeren. Dan de basilicum erbij doen, eventueel, bouillon bijvoegen en roeren. Als de rijst bijna gaar is, 2/3 van de geraspte Parmezaanse kaas erbij, en roeren. Verwarm een mooie schaal en schep daarin de risotto. Strooi er nogmaals met gulle hand verse gehakte basilicum over en Parmezaanse kaas. Desgewenst een ferme klont boter in het midden van de schaal, en daarop nog wat kaas. Een machtig gerecht! Variaties te lezen op o.a. de site van de rijstmagnaat Martinotti.

We aten vooraf een tomatensalade. Stukje kaas toe. En espresso.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *