Ik schreef het gisteren al, de winkels liggen vol met allerlei lekkere dingen die hier meestal niet te koop zijn. (Wij wonen in een middelgroot dorp.) Al dat lekkers hoeft niet persé met kerst gegeten te worden. Wij maken dankbaar gebruik van het overgrote aanbod en experimenteren er op los. Het is ook een goed idee als je voor je gasten met kerst iets bijzonders wilt maken, eerst eens wat uit te proberen. Misschien valt het tegen of kan het recept verbeterd worden! Het volgende recept is makkelijk te maken en toch heel feestelijk, al is het maar omdat er niet zo vaak oesters te krijgen zijn. Het moeilijkste aan dit recept is het opensteken van de oesters, je moet het gewoon een keer gedaan hebben. Paul legt in een volgend log nog precies uit hoe en wat. Strooi een dikke laag grof zeezout op een ovenblik of -schaal. (het zout zorgt dat de schelpen niet omkiepen) De schelpen met de oesters, met het vocht erbij, voorzichtig op het zout zetten. Dan een bosje peterselie, selderij en wat kervel heel fijnhakken en een teentje knoflook, ook fijngehakt in een schaaltje mengen met 2 eetlepels olijfolie. Wat geraspte schil van een citroen erbij doen, en dit sausje met een theelepeltje op de oesters scheppen. Een paar blokjes geroosterd brood erover strooien en een klein beetje geraspte oude kaas. Eén druppel pernod is lekker, maar niet noodzakelijk. (je moet het maar in huis hebben!) Zet nu de oesters 5 minuten in een voorverwarmde oven onder de gril. Serveer de oesters op een bordje met eventueel wat van het zout zodat ze niet omvallen. Het zout gewoon bewaren in een trommel, je kunt het meerdere keren gebruiken. We dronken er een Chardonnay uit Australië bij.
© ellen