Tongschar…

¬†Melktong, Schotse schol, steenschol, steenschar. Slechts een paar locale namen voor deze heerlijke vis. Vertaal je de Franse en Engelse benaming dan heet-ie citroentong, maar de “gewone” Nederlandse naam is tongschar. Om het nog wat ingewikkelder te maken: er bestaat ook schartong, maar dat is een heel andere vis. Voor alle duidelijkheid: tongschar is een schar (Pleuronectidae Microstomus kitt) die zo ongeveer alle kwaliteiten van de tong in zich heeft. Hij is bijna zo lekker, en laat zich net zo gemakkelijk en veelzijdig verwerken en consumeren. De vis wordt op de markt volop aangeboden, hij is alleen een stuk goedkoper dan tong. Doorgaans is hij schoon gemaakt en ontveld, en dat laatste is wel zo handig. Alle bereidingswijzen voor tong zijn van toepassing op tongschar. De vis komt voor in de kustwateren aan onze kant van de Atlantische oceaan, van Noorwegen tot halfweg Afrika en ook in de Middellandse zee.

© paul

Please follow and like us:

One thought on “Tongschar…

  1. Howdy! This post could not be written any better!
    Reading this post reminds me of my good old room mate!

    He always kept talking about this. I will forward this write-up to him.
    Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *