Haringsalade en bietjes…

20 januari 2007 013
Vanavond Haringsalade, een eenvoudig gerecht om van te voren klaar te maken. Sterker nog, dit gerecht móet je een paar uur van te voren klaarmaken zodat alle geuren en smaken zich rustig kunnen samenvoegen. Dat is dus een uitstekend recept voor onze zaterdagen; dan is het hier druk, veel bezoek en je weet maar nooit wanneer en hoe laat we kunnen en willen gaan eten.

Er zijn eindeloos veel recepten voor salades met haringen en bietjes; uit Polen, uit Rusland, uit de voormalige DDR, uit Franken en Saksen, uit Mainz en uit Frankfurt. In mijn kookboek “Aus Deutschlands Küchen” staat bij Heringssalat te lezen;

Wie alle wahrhaft volkstümlichen Spezialitäten hat auch diese viele Namen; Heringssalat, Polnischer Salat, Roter Salat, sowie Konfettisalt in Mainz, weil er genau so bunt aussieht und sum Rosenmontag waschbüttenweise angemacht wird.
De schrijver gaat verder; für uns daheim in Frankfurt war er in meiner Kindheit der Weihnachtssalat, denn ihn gab es am Heiligenabend traditiongemäs mit Frankfurter Würstchen als Vorspeise.

Dit nog even voor wie denkt dat het eten van zoute haringen alleen aan Nederlanders voorbehouden is! Het is nu de goede tijd voor haringen én voor winterbiet.
Een smakelijke, bijna vergeten groente! Kost bijna niets, vaak zelfs biologisch te koop, in een aantal winkels ook gekookt en geschild aangeboden. Op vele manieren te verwerken, bijvoorbeeld in haringsalade;

Voor 4 personen;

4 flinke vastkokende aardappelen, geschild, gekookt en in kleine blokje gesneden
2 flinke rode bieten, gekookt, geschild en in blokjes gesneden
4 zoute haringen, schoongemaakt, en in stukjes gesneden
1 uitje, fijngesneden
4 middelgrote augurken, in kleine blokjes
1/2 goudreinet, in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel kappertjes
1 bekertje zure room
2 eetlepels wijnazijn
2 eetlepels goede (niet zoete) mayonaise
een flinke draai versgemalen peper
Klop de wijnazijn, zure room en mayonaise met de peper tot een smeuige saus. Meng alle andere ingrediënten in een kom.
Roer er de saus voorzichtig door. Dek de kom af met folie. Zet de salade zo minstens 6 uur op een koele plaats.
Dien de salade op met hardgekookte eieren, knapperig stokbrood en mooie boter.

Een goed recept om te onthouden voor de carnaval; Rosenmontag Heringssalat! Weer eens iets anders dan soep!

Aus Deutschland Küchen…
Überlieferte Rezepte aus 16 Regionen gesammelt und präsentiert von;
Horst Scharfenberg
@ 1980 Hallwag AG Bern
ISBN 34410362x

© ellen

2 thoughts on “Haringsalade en bietjes…

  1. 11 jaar geleden geplaatst door jullie. En ik ben gek op dit recept. Geloof me of niet, ik lees het alleen maar om trek te krijgen in iets lekkers want momenteel werkzaam in Ethiopie en daar is niet echt veel bijzonders. Gewoon het lezen van het recepet maak me al blij!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *