Lamsvlees met chilipepers en tamarinde…

 

lamsvlees 003

Na het geweldige afscheidsfeest vrijdagavond ( en -nacht), moesten we wel even bijkomen. En natuurlijk moet zo’n feest de volgende dag nog eens uitgebreid besproken worden. Suzan kwam koffie drinken en de gebruikelijke zaterdagbezoekers kwamen aan het eind van de middag ook nog even “nabuurten”. Van een stukje schrijven kwam dus niet veel terrecht.

Meestal maak ik op dit soort zaterdagen een stoofpot van het een of ander dan kan er gegeten worden wanneer het uitkomt. Ik maakte gisteren een stoofpot van lamsvlees met veel pepers en tamarinde. Een recept uit het boek “De Joodse keuken”, van Claudia Roden. Het oorspronkelijke recept is voor 12 tot 14 personen dus heb ik het wat aangepast voor vier personen;

1 kilo lamsvlees, ik gebruikte vrij grote stukken van de schouder met wat bot.
3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, in grove stukken
2 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
1 theelepel komijn
1 theelepel gemalen koriander
2 theelepels kaneel
4 kruidnagelen
2 verse chilipepers, in dunne reepjes gesneden, zonder het zaad
6 nieuwe aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
2  wortels in blokjes gesneden
60 gram santen
1 eetlepel tamarindepasta
zout
peterselie en verse koriander

Fruit de ui en knoflook op een laag vuur in de olie goudbruin. Bak in een andere pan de stukken vlees rondom bruin. Voeg de koriander en komijn bij de uien en roer alles goed om. Doe er dan het vlees bij en voeg ongeveer 750 ml heet water toe. Doe er dan kaneel, kruidnagel en chilipepers bij en stoof op een laag vuur ongeveer 1 1/2 tot 2 uur.
Voeg dan de aardappel, de wortel, de in stukjes gesneden santen en de tamarinde toe en laat het geheel zo nog 30 minuten zachtjes sudderen.
Breng verder op smaak met wat zout en bestrooi vlak voor het opdienen met versgehakte platte peterselie en koriander.

Claudia Roden gebruikt in haar recept 3 eetlepels suiker. Ik ben altijd erg spaarzaam met suiker. Ik gebruik in plaats daarvan liever winterwortel als tegenwicht voor  het zuur van de tamarinde.

Ans en Hijn aten een hapje mee. We aten de stoofpot met wat sperzieboontjes met tomaat en knoflook.
Een stukje kaas toe. En natuurlijk espresso.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *