Savoije kool gevuld met puree…

 

gevulde kool1

Het viel niet mee deze week. Na ruim twee weken vakantie moet ik altijd een beetje wennen om alles weer gewoon te doen in het ritme van alledag: vroeg naar bed en vroeg op, gewoon werken, op tijd de deur uit, zorgen dat er eten in huis is enzovoort.

Gelukkig heb ik fantastisch werk, fijne collega’s en de hele dag (meestal) aardige studenten om me heen. Ik ben dan ook heel tevreden na deze eerste werkweek in het nieuwe jaar.

Ik ben niet zo’n mens van goede voornemens, zeker niet van die goede voornemens die men zoal maakt met de komst van een nieuwjaar: stoppen met roken, meer bewegen, minder drinken, afvallen, meer aandacht aan je naasten geven, de financiën beter op orde houden, eindelijk salarisverhoging vragen, stoppen met werken, zijn zo van die voornemens die je hoort rondom het nieuwe jaar.

Toch heb ik me dit Nieuwjaar ook een doel gesteld:
Ik wil dit jaar zo weinig mogelijk foodmiles spenderen aan het eten dat ik koop. Géén aardbeien in de winter, géén sperziebonen uit Kenia, géén wilde asperges uit Egypte, géén hazenbout uit Chili enzoverder.
Moeilijk hoor. Soms kun je op de verpakking van producten pas na heel lang zoeken lezen waar iets vandaan komt.
Het simpelste is het om gewoon te beginnen met te eten wat we hier in Nederland, in de winter, kunnen telen.
Dan kom je om te beginnen op kool. Niets mis mee, er is groene-, witte-, en rodekool, spitskool,  savoije kool en natuurlijk zuurkool. Gewoon van eigen bodem, weinig foodmiles, smakelijk en goedkoop.
De biologische variant is dan helemaal prima, maar niet overal te koop.

Vandaag rolletjes van savoijekool gevuld met puree.

Koop een mooie hele kool. Pluk de bladeren eraf en snijd de dikke nerven weg. Blancheer de koolbladeren 3 minuten in kokend water met wat zout.
Schep de koolbladeren uit de pan, laat ze even schrikken in ijskoud water, en laat ze goed uitlekken.

savoije kool 001  savoije kool 002

Kook intussen een paar grote aardappelen en maak er met de knijper puree van.
Bak wat spekjes met een fijngesnipperde ui, een teentje knoflook en een halve rode peper in olijfolie zachtjes aan. Voeg dat bij de aardappelpuree. Voeg wat olijfolie toe om er een smeuïg mengsel van te maken.

Vul nu de koolbladeren met een lepel van dit mengsel en rol ze strak op. Leg de rolletjes naast elkaar in een pan of  ingevette ovenschotel. Giet er wat bouillon over en laat ze 15 minuten verder garen op een zacht vuurtje of in de oven op 160 graden.
Strooi er op het laatst nog wat vers geraspte kaas over.

savoije kool 009

Wij aten er vanavond karbonaden bij, gestoofd in bier. Paul maakte de karbonaden en zal later nog beschrijven hoe ze zo superlekker werden!

Natuurlijk dronken we een kopje espresso toe.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *