Kersttip; Langzaam gegaarde kip met veertig teentjes knoflook…

Nog een mooie kersttip; kip met veertig teentjes knoflook.

Dit gerecht lijkt erg ingewikkeld maar is heel makkelijk klaar te maken. Wat je echt nodig hebt is een oven, een pan met sluitende deksel die in de oven kan én, het belangrijkste; een goede kip.

Je kunt ze tegenwoordig overal kopen, biologische kippen, Bresse kippen, Kemperhoen, Mechelse Koekoek, en er zijn nog veel meer varianten hoenen/kippen. Betaal voor deze Kerstkip gewoon een keer wat meer en proef hoe heerlijk een gewone kip kan smaken, er gaat een wereld voor je open!

Voor vier personen:

 • 1 flinke fatsoenlijke kip, bijvoorbeeld een Kemperhoen of een biologische kip
 • 1 bosje platte peterselie, takje verse tijm, basilicum, rozemarijn, laurierblad.
 • 1 dl olijfolie
 • 1 citroen
 • 40 teentjes knoflook mét schil. (Let op dat je goede knoflook koopt, Smokey All bijvoorbeeld.)
 • 500 gram bloem, een lepel olie en wat water voor de sluitrand

Neem een vuurvaste pan met deksel, die in de oven kan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bundel een deel van de kruiden en stop dat samen met de citroen in de kip. Giet de olijfolie in de pan, schik de veertig teentjes knoflook erin en voeg nog een paar eetlepels gehakte kruiden toe. Roer alles even door en leg de kip op de kruiden. Maak van ongeveer 500 gram bloem, een beetje water en wat olie een mooi soepel deeg. Sluit de deksel van de pan en ‘plak’de deksel dicht met het deeg. De bedoeling hiervan is dat er geen lucht, in of uit, de pan kan. Alle geuren en smaken blijven in de pan. Zet de pan zo, afhankelijk van de grote van de kip, ongeveer 1 ½ tot 2 uur in de oven.

Op het laatst van de braadtijd wil de deegkorst nog wel eens een scheurtje vertonen. Dat maakt dat de kip een klein beetje bruin wordt. Na 1 ½ uur of als je een erg grote kip hebt, 2 uur, mag de pan uit de oven. Tik de deegrand stuk en open de deksel. Een werkelijk kostelijk aroma van kip, citroen, knoflook en kruiden. Open de pan aan tafel en snijd dan de kip in delen. Serveer de kip met de teentjes knoflook, en een stuk goed brood, aardappeltjes uit de oven, wat salade, gestoofde tomaatjes.

De knoflookteentjes zijn supergaar. Druk de knoflookpulp gewoon met een vork uit het schilletje. Op een aardappeltje met een beetje van de olie uit de pan, heerlijk….

© ellen

Please follow and like us:

4 thoughts on “Kersttip; Langzaam gegaarde kip met veertig teentjes knoflook…

 1. Beste Ellen,

  Ik ben al heel lang op zoek naar deze groene stoofpan, ooit gezien in Volkskrant Magazine. Zou je me kunnen vertellen van welk merk deze is en waar te koop evt?

  Groetjes Sara

  • @ Sara; Ik heb deze pan al jaren. Het is geen merk, er staat alleen op Made in France 28 cm. Ik kocht de pan bij de Cora supermarkt in Turpange (Belgie). Deze supermarktketen verkoopt uitstekende braadpannen van ‘eigen merkt’, voor een zeer redelijke prijs. Deze pannen waren ook ovaalvormig te koop. Ik weet niet of ze nu nog precies dezelfde pannen verkopen, maar je vindt er beslist een gelijkwaardig alternatief. Succes!
   Zo’n pan is een prima aanschaf, je doet er een heel leven mee!

  • @ Ja, dat lijkt zo, maar dan zou er wel Le Creuset opstaan. Niettemin een prima, goedkopere versie van; mét de bubbeltjes in de deksel om het vocht te verdelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *