Tonijn-ei salade…

tonijn-eisalade

Ellen liet het gisteren al weten, ook zij ontkomt niet aan de voorjaars-ongesteldheden van dit jaar. Snotteren, beetje dizzy, rillerig, hoofdpijn. Ze bracht haar vrije dag door aan de keukentafel, met haar rug tegen de verwarming. Een pak zakdoeken bij de hand, een vix-stift, paracetamol en een piepklein DVD-spelertje. En de hele dag keek ze Maigretverfilmingen, de Franse televisieafleveringen met Bruno Cremer. Het Kind wist haar rond het middaguur nog te verleiden tot een snelle lunch bij De Veltwachter, maar vanavond was alle trek in een maaltijd verdwenen.

Met mij gaat het intussen weer optimaal. Ik maakte een maaltijd voor één persoon:

  • 1 blikje tonijn,
  • 2 hard gekookte eieren,
  • 1 lenteuitje,
  • 1 teentje knoflook,
  • 1/2 vers pepertje,
  • 2 eetlepels mayonaise.

Doe de tonijn in een kom en haal het visvlees met een vork los. Hak de eieren grof en het lenteuitje en de knoflook fijn. Ontdoe het pepertje van zaad en versnipper het. Voeg alles bij de tonijn en doe er de mayonase bij. Schep alles ferm om en klaar is je salade.

  • De tonijn, de eieren en de mayonaise vormen de basissalade. Je kunt verder naar hartelust variëren. Ik maak deze salade wel eens met gehakte olijven. Ook voeg ik wel eens boontjes toe, of artisjokkenhartjes. Ik varieer ook met de vis. Het gaat prima met makreel en haring uit blik. Met sardientjes werkt het ook, als de visjes van topkwaliteit zijn. Met tomatenpuree of pesto uit een potje verandert de smaak radikaal. Ook harissa en diverse sambals vormen uitstekende smaakcomponenten. Enfin, legio mogelijkheden.
  • Frisse sla erbij, daar ontkom je niet aan. Dat maakt het gerecht af!
  • Het basisrecept voldoet voor een stevige lunch voor één persoon, of een aardig hapje vooraf voor twee.

tonijn-eisalade

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *