Aardappeltortilla en kabeljauw met saffraan.

tortilla en kabeljauw

Het was even heel stil op dit weblog, gewoon geen tijd om te schrijven. Ik heb een week lang gewerkt, er was een enorme klus te doen; een enorme hoeveelheid boeken, cd’s, dvd’s en aanverwante materialen hebben we deze week verhuisd van de Doba mediatheek naar ‘onze’ Fontys Pabo Onderwijswerkplaats/Mediatheek. Na veel passen en meten, tellen en berekenen, rekken afbreken en weer opbouwen, boeken omwerken in de catalogus, beveiligen enzovoorts is deze gigantische verhuizing nu toch nagenoeg rond. Een hele opluchting, alle berekeningen klopten en een mooi staaltje van teamwork maakten dat we in een recordtijd de hele klus geklaard hebben! Super!

Dan is er even weinig tijd voor schrijven over eten en drinken, er was zelfs weinig tijd om te eten en te drinken. Er was een lijstje, al vooraf gemaakt om ons voor erger te behoeden, maar daar kwam niet echt veel van terrecht. Natuurlijk hebben we gegeten in die dagen, maar ik was te moe om er ook nog over te schrijven. Een paar beschrijvingen wil ik hier toch bewaren. Omdat ze bijzonder lekker waren, of omdat ze als supersnel gerecht niet vergeten mogen worden. Paul schreef al over de tortilla van aardappel deze week en de pan waarin je zonder problemen zo’n tortilla kunt maken, vandaag aten we nog een keer zo’n aardappel tortilla en erbij vis uit de oven. De vis met een Spaans vleugje saffraan paste wondermooi bij de aardappelkoek.

Kabeljauw met saffraan uit de oven, voor vier personen;

 • 600 gram kabeljauw (van onbesproken gedrag uit Ijslandse wateren)
 • 1 bosui, 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 1 glas witte wijn
 • een plukje saffraan
 • 8 kleine tomaatjes
 • 4 plakjes ontbijtspek in reepjes
 • peper en zeezout
 • olijfolie

Smoor de ui, knoflook even zachtjes aan in de olie en doe er de draadjes saffraan bij. Voeg de witte wijn toe en haal de pan van het vuur. Roer nog even goed om. Schik de moten kabeljauw in een ovenschaal en giet er het mengsel over. Verdeel de tomaatjes en de stukjes spek over de vis. Strooi er peper en zout over en giet er nog wat witte wijn bij. Zet de schaal dan in de voorverwarmde oven, gaar de vis ongeveer 25 minuten op 200 graden.

tortilla en kabeljauw

Erbij zo’n puntje van deze aardapeltortilla en wat salade.

 • 450 gram aardappelen schillen en in schijfjes snijden
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 ui en 2 teentje knoflook, zeer fijngesneden
 • 5 eieren
 • peper, zout

Schik de schijfjes aardappel in een koekenpan (al dan niet van gietijzer ). Meng de ui en knoflook tussen de aardappelschijfjes en giet er met ruime hand olijfolie over.
Smoor de aardappelschijfjes, de ui en knoflook heel zachtjes gaar. Niet bakken of bruinen, alleen zachtjes garen. (Doe een deksel op de pan.)

Na ongeveer 15 á 20 minuten zijn de aardappelen gaar. Schep ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.
Veeg de pan schoon met wat keukenpapier en giet er dan 1 flinke lepel olijfolie in.
Kluts de eieren met wat peper en zout en voeg de aardappelschijfjes erbij.
Laat het ei-aardappelmengsel voorzichtig in de pan glijden en laat het geheel zachtjes bakken tot het ei aan de bovenkant gestold is.
Draai de tortilla om: neem een grote deksel of een bord waar de tortilla op past, laat hem erop glijden en draai, in één keer vanaf de deksel terug in de pan.
Laat nog héél even bakken, en klaar…

De restjes zijn ook prima koud te eten. snijd de tortilla dan in kleine hapklare stukjes, prikketje erin, en je hebt mooie eigengemaakte Tapas.

Kopje espresso toe.

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *