Ze zijn er vroeg dit jaar, maar dat is niet exceptioneel. Het gebeurt vaker, wanneer temperatuur en vocht goed op elkaar zijn afgestemd. De afgelopen natte weken zorgden voor een explosie aan paddenstoelen. Ook de late soorten zijn nu al te vinden.
Ik zal het je nog sterker vertellen, toen ik vorige week mijn vaste plukstekken controleerde vond ik eekhoorntjesbrood in overvloed. De paddenstoelen waren echter al té ver heen; slap, sponzig, verschimmeld, aangeknaagd of gebroken.
Gelukkig stonden de heksenboleten te pronken in al hun schoonheid. Kakelvers en stevig van vlees. En de gewone heksenboleet mag dan de mindere zijn van het eekhoorntjesbrood, het vormde voor mij geen beletsel om een maaltje te plukken. Ik maakte er die avond een maaltijd mee in combinatie met vis en garnaaltjes. Ik beschrijf het recept later op de dag.
En ook afgelopen weekend in Luxemburg was het raak. Ans, Neel, Evert en Hijn waren er op bezoek. Terwijl Ellen en ik op zaterdag onze inkopen deden, maakten zij een lange wandeling in de omgeving van Septfontaines. Ze kwamen terug met een goedgevulde rugzak. Echt eekhoorntjesbrood zat er niet bij, maar wel een paar bruikbare neefjes. De exemplaren van het specimen kastanjeboleet waren ronduit prachtig (en het lekkerst…).
Ik maakte de paddenstoelen grondig schoon. Het leverde veel afval op, want ook hier waren een hoop exemplaren al over hun hoogtepunt. Maar evengoed hield ik voldoende over om een voorgerecht voor zes personen te maken.
Ik ben benieuwd hoe de paddenstoelengroei zich verder ontwikkelt dit jaar. Mijn inschatting is dat ik nog vaak zal kunnen plukken.
© paul
Je eigen paddenstoelen plukken, dat is toch geweldig.
We plukken hier van alles maar aan paddenstoelen wagen we ons maar niet…
Het leven is ons nog te lief!
Maar jammer is het wel…
Groet, Karin
Ik las Paul dat de gewone heksenboleet rauw behoorlijk giftig is en dat je hem tenminste 4 minuten moet verhitten om hem te kunnen eten. Is dat zo?
Jan
Dag Jan;
In mijn eigen lectuur, hier in de boekenkast, vind ik niks terug over giftigheid in rauwe staat. Ook niet in mijn (uiterst betrouwbare) Franse gids: Champignons de France, Uitgeverij Solar, editie 1984.
Ook de Tsjechische uitgave over giftige paddenstoelen verteld slechts positief over de Gewone Heksenboleet (z’n kwaliteiten worden geprezen, maar hij kan bij zeer slordig plukken en slecht determineren wel verwisseld worden met de satansboleet. En die kun je beter niet in je pannetje hebben…
Maar, vraag ik me af, waarom zou je die heksenboleet rauw gebruiken?
Enfin, groet, Paul…
Dag Jan;
Ik kom nog even terug op mijn reactie van gisteren. Het zat me al met al niet lekker, dus ben ik nog maar wat gaan doorzoeken. In de uitgave: Paddenstoelen zoeken en eten, ook een van oorsprong Tsjechisch paddenstoelenboek, vond ik deze slotzin bij het lemma Gewone Heksenboleet:
Rauwe is de heksenboleet matig giftig. Hij moet dus altijd goed gekookt worden…
Groet, Paul