Kaasfondue uit de Franche-Comté…

Kaasfondue en salade
Ik vertelde je over de snelle salade met rucola en ham. In de streken waar de grote Franse bergkazen vandaan komen, de Jura en de Franche Comté, behoort zo’n salade traditioneel als bijgerecht bij Kaasfondue.

Er zijn heel behoorlijke fondues kant-en-klaar verkrijgbaar. De meeste supers bieden ze wel aan, de kaashandel zeker. Toch is het bevredigender om je fondue helemaal zelf te make, moeilijk is het niet. Je kunt ook voor andere kazen kiezen, maar dit recept levert een bijzonder smakelijke Oost-Franse fondue op.

Voor vier personen:

  • 1 teentje knoflook, pellen en pletten met een mes
  • 600 gram kaas (150 gram Emmenthaler, 150 gram Gruyère, 300 gram Comté), grof geraspt (wel zelf raspen, vlak van te voren. De handel probeert droge restanten voorbewerkt voor veel geld te verkopen! Niet doen, dat is niet lekker.)
  • 3 dl droge witte wijn
  • nootmuskaat, peper
  • 2 theelepels maïzena
  • 1 eetlepel Kirschwasser (of een andere Eau-de-Vie),

Doe de knoflook en de wijn in de fonduepan en zet die op een zacht vuurtje. Gebruik een pan van aardewerk, die zetten minder snel aan.
Roer beetje voor beetje de kaas erbij en laat alles langzaam smelten. Als het begint te pruttelen de maïzena aanmaken met de Kirsch en bij de kaasmassa doen. Goed roeren, nootmuskaat en peper toevoegen en even door laten pruttelen. Dan snel opdienen met knapperig vers stokbrood en zo’n salade met ham…

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *