Ik was de foto alweer vergeten en ook de betreffende wijn speelt geen rol van betekenis in onze dagelijkse gang van zaken. Terwijl, wanneer ik dan een glas van die Klevener voor mijn neus heb, ik helemaal lyrisch kan worden.
Deze fles duikelde ik een goed jaar geleden op, ergens in Luxemburg. Het is een zeldzaamheid, want je komt de wijn nauwelijks tegen. In het verleden bezochten we het kleine wijngebied van de Klevener enkele keren. Het ligt ten zuiden van Obernai in de Elzas, met als centrum Heiligenstein. En steeds namen we een paar dozen mee naar huis. (En steeds was de wijn veel te snel op…).
Klevener de Heiligenstein is de naam van de druif. Savagnin rose heet de druif officieel. De druif werd volop aangebouwd in de Elzas, maar ook op Duitse bodem, aan de andere kant van het dal van de Bovenrijn. In Duitsland heet de druif Traminer.
In de negentiende eeuw werd de druif verdrongen door de Gewürztraminer en dat is zo gebleven. Slechts het klein gebied rond Heiligenstein verbouwt de Klevener nog. En slechts de wijnen uit dat gebied mogen de AOC aanduiding dragen: Alsace-Klevener de Heiligenstein.
Het is een prachtwijn, die Klevener. Niet zo opdringerig als zijn broertje de Gewürztraminer. Die wil nog wel eens erg nadrukkelijk aanwezig zijn in geur en smaak. Nee, de Klevener is subtiler, ingetogener.
Het geurt naar plantjes, naar citroenen en limoentjes, ook naar appeltjes en een beetje hooi. De smaak is verbazingwekkend vol, fris en een tikje zurig. De wijn fonkelt goudgeel in het glas.
Op de web site van Vins d’Alsace vind je een verhaal over de achtergrond van deze druif en de wijn die daaruit voortspruit.
En kom je die wijn onverhoopt tegen, laat hem niet aan je neus voorbij gaan. Probeer hem uit en ontdek het plezier dat wij beleven aan de Klevener. Iedere keer weer…
Afgelopen weekend in de Elzas geweest en op zoek gegaan naar de Klevener. Uiteraard ook gevonden terwijl er nog volop werd geplukt. Ik heb niets aan het verhaal hierboven toe te voegen, en wil het dan ook van harte aanbevelen bij een ieder die ooit naar de Elzas gaat: super!
goede avond,
Een leuk verhaal over de Klevener. We zijn al vaker in de Elzas geweest, maar de Klevener is nieuw voor ons. Zeker iets om te gaan ontdekken. Kunt u iets zeggen over de houdbaarheid van de wijn?
vriendelijke groeten, Ludo H.L. van Hese
Dag Ludo;
Ik vind weinig terug over de houdbaarheid, behalve dan dat op de officiële wijn-site van de Elzas (zie de link in mijn artikel) de schrijver beweert dat de wijn aan volheid wint door rijping.
Mijn gevoel zegt me dat Klevener te behandelen is als de meeste witte wijn: een paar jaar opleggen kan, maar bij langere tijd zal de kwaliteit achteruit gaan.
Zelf heb ik hem nooit gedronken, maar er schijnt ook Klevener dessertwijn te bestaan. Die zal beslist net als de andere zoete dessertwijnen uit de Elzas aanmerkelijk langer kunnen liggen.
Groet, Paul
Als er iemand op zoek is naar een Klevener de Heiligenstein.
Wij hebben ze uit verschillende jaargangen.
Naast en gewone Klevener hebben wij ook nog een Klevener de Heiligenstein Exeption, Alsace A.C. en een Klevener de Heiligenstein Barrique, Alsace A.C.
Met vriendelijk groet,
Fokke van der Meer (06-2322 7788)
De Wijnimporteurs (info@dewijnimporteurs.nl)