Tuinboontjes zoals ze in Rome gegeten worden…

Romeinse tuinboontjes

Paul schreef dit seizoen al eerder over tuinboontjes, verse tuinboontjes met wat goed spek. Dat was een prima maaltijd en van de restanten maakte ik een salade met bietjes. Lekker allemaal, mits je de goede tuinbonen kunt kopen; niet te groot, niet té klein, vers enzovoorts. Vandaag wilde ik iets anders en zocht dus maar eens wat recepten. Als ik door de kookboeken blader staan er eigenlijk bedroevend weinig recepten in voor tuinboontjes.  Mevrouw Hazan schrijft in haar boek “De Klassieke Italiaanse Keuken”: “Tot de ontdekkers van Amerika naast goud en zilver bonen mee terug brachten, was de enige in Europa bekende boon de tuinboon (ofwel de grote of roomse boon). Hoewel deze boon al bijna vijfduizend jaar wordt verbouwd en gegeten, heeft de populariteit ervan vreemd genoeg nooit de grenzen van Zuid- en Midden- Italië overschreden.”

Tja, in Nederland eten we wel tuinbonen. Maar veel mensen bewaren een soort jeugdtrauma aan de overgare, bruingekookte, te grote taaie bonen. Jammer, ze kunnen zo lekker zijn die eerste verse kleine boontjes. Koop ze vroeg in het seizoen (mei/juni), gedopt moeten ze ongeveer de maat hebben van limabonen. Zijn ze echt veel groter, dop ze dan dubbel. Dat wil zeggen de schil verwijderen en dan het boontje zelf nog eens pellen.

Romeinse tuinboontjes

Vandaag had ik prachtige kleine boontjes, ze hoefden echt niet dubbel gedopt te worden en ik maakte ze klaar naar het recept van mevrouw Hazan; op de romeinse manier.

 • voor twee personen
 • een plak pancetta van ongeveer 1 cm in fijne blokjes gesneden
 • 2 kilo ongedopte jonge tuinbonen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels fijngesneden sjalot
 • versgemalen zwarte peper
 • wat water en eventueel zout
 • wat vers gehakte platte peterselie
Doe de olie in de pan en zet die op een matig vuur. Bak daarin de sjalotten heel zachtjes tot ze glazig zijn. Voeg de pancetta toe en bak zachtjes een minuutje of vier. Doe er dan de boontjes bij, bestrooi met versgemalen zwarte peper en roer goed door. Voeg 4 eetlepels water toe en sluit de pan. Stoof de boontjes zo in ongeveer 8 minuten gaar. Strooi er als de boontjes gaar zijn eventueel wat zout over en wat peterselie. Geef er knapperig stokbrood bij.
Kopje espresso toe.
© ellen.

4 thoughts on “Tuinboontjes zoals ze in Rome gegeten worden…

 1. Heerlijk recept…… vanavond is mijn 1e oogst tuinbonen klaar om te worden geplukt. Dit recept gaat het dus worden. Leuk om te weten, ik heb drie soorten tuinbonen staan de ‘Listra’ deze zijn klein en wit maar ook grote rose tuinbonen ‘Karmazyn. Daarnaast ook als vergeten groente ‘Duivenbonen’, schijnt familie te zijn van de tuinboon. Geen idee hoe ze smaken maar daarom is zelf telen zo leuk. Zoveel soorten liggen er niet bij de supermarkt.

 2. @ Daphne, ik ben bijna jaloers. Zo’n eigen tuin met al die verse groenten… Het aanbod in de grote winkels wordt alsmaar kleiner. Wij kunnen alleen op de markt, bij een goede groentenhandelaar dit soort juweeltjes kopen. Van ‘eigen teelt’ is helemaal ideaal. En dan ook nog drie soorten… Die rose Karmazyn klinken heel spannend. Ben heel benieuwd hoe ze eruit zien en smaken.

  • Tuinbonen zijn eigenlijk heel makkelijk te telen, klein plekje op de tuin is met 20 planten voor 2 personen is al voldoende 1 bij 1 meter). Zaaien begin maart en ze kunnen goed tegen de kou. Zwarte luis is alleen het probleem, die spuit ik altijd vroeg weg met water. De rose karmazyn bonen zijn lekker groot en hebben die echte bittere tuinbonen smaak waar ik ook van hou. Chorizo is er lekker bij ipv spek. De fijnere tuinboon listra (minder bitter) eten we eenvoudig gesmoord in roomboter, bijna doperwten. Ik zeg altijd, iedereen die een achtertuin heeft kan tuinbonen telen.

 3. Vandaag dit receptje gemaakt met tuinbonen karmazyn, was superlekker.
  Volgende keer probeer ik met chorizo, verheug mij er al op.
  Is de eerste keer dat ik tuinbonen in de moestuin heb, zeker voor herhaling vatbaar.
  Wist niet wanneer ik ze moest oogsten of hoe klaarmaken maar dankzij mensen zoals jullie die deze info delen kon ik aan de slag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *