Gepekelde poussins met tijm-citroenboter

poussins
Het was me het dagje wel vandaag! Er was hier in ons Brabantse dorpje zóveel te doen dat ik eigenlijk niet kon kiezen waar ik heen zou gaan; De Weidegang op het Aarles Broek, de giga vlooienmarkt op de atletiekbaan, de Historische optocht met aansluitend de opening van het seizoen in het Boerenbondsmuseum of de huldeging van ons Gemerts Elftal dat alweer kampioen geworden is… Nouja, daarover later meer…

Komt nog bij dat Paul ziek is, echt ziek. Hij verblijft al twee dagen zo tussen het bed en de badkamer en eet niets dan een droog stukje brood. Een kwalijke buikgriep met alle narigheid van dien.

Gisterenochtend ging het nog allemaal wel met de patient en bedachten we dat we vandaag eens een klein kippetje zouden eten; Poussins naar het recept van Iwan Driessen, chef-kok en Pieter Smits, eigenaar van Rôtisserie Rijsel in Amsterdam. Zij schreven voor de Delicious van de maand april een aantal mooie recepten voor kippetjes met “de smaak van vroeger”. Ik had nog twee poussins in de diepvries liggen dus dat kwam helemaal goed uit. Kippetjes laten ontdooien en daarna in de pekel.

  • Pekel
  • 100 gram fijne suiker
  • 150 gram grof zeezout
  • 15 takjes tijm
  • 6 blaadjes laurier
  • 2 poussins
  • 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
  • rasp van 1 (Bio) citroen
  • bakpapier of een spuitzak

Roer het zout en de suiker door 1 liter water. Voeg vijf takjes van de tijm toe en de blaadjes laurier. Giet dit mengsel in een passende schaal en laat de poussins daarin 24 uur pekelen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de poussins uit de pekel en droog ze. Neem een theelepel en wring met de bolle kant van de lepel onder de huid vanaf de nek, naar de borst van de kippetjes. Maak zo voorzichtig het vel los. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Hak de takjes fijn en rasp de cirtoen. Verwarm de helft van de boter en voeg daar de tijmtakjes bij en de citroenrasp. De boter mag niet bruinen, heel langzaam verwarmen dus. Laat dit mengsel 10 minuten trekken. Hak intussen de blaadjes tijm heel fijn en meng die door de rest van de boter. Giet dan de gesmolten boter door een zeef. Voeg die bij de tijmboter en roer tot je een zalvige creme hebt. Vouw van bakpapier een spuitzakje en spuit de boterccreme onder de losgemaakte huid van de kippetjes.

poussins

Verdeel de botercreme door de huid nog wat te masseren. Snijd twee partjes van de citroen (waar je de rasp van geschaafd hebt) en stop die in de buikholte van de kippetjes. Zet de kippetjes in de voorverwarmde oven (hetelucht, of rijg ze aan een spit) en gril ze gaar in ongeveer 35 minuten. Bedruip regelmatig met het braadvocht. De chef-kok van Rijsel geeft er geroerbakte spitskool bij, ik hield het vandaag op wat aardappeltjes uit de oven met doperwtjes en voor Paul volstond een beetje droge witte rijst…

Wat nu die pekel precies doet werd me uit het verhaal niet helemaal duidelijk. Misschien zijn er lezers die daar een antwoord op hebben? Lekker waren de poussins in ieder geval wél!

© ellen.

 

 

7 thoughts on “Gepekelde poussins met tijm-citroenboter

  1. Pekelen: volgens mij van oudsher alleen om bederf tegen te gaan (doden van bacteriën).
    Die Poussins met tijm-citroenboter zien er echt heerlijk uit. Verrukkelijk!!
    En beterschap voor Paul.

    • @Marloes, het vlees was inderdaad lekker mals en sappig. Niet te zout en ook niet zoet geworden van de suiker, precies goed. Dat pekelen ga ik dus vaker doen.

  2. Hoi,

    Ik maak vaker een poussin klaar in de oven. Gewoon peper & zout en inderdaad het borstje is altijd wat droger.
    Na wat googlen kwam ik dit recept tegen op jullie site. Ik heb het recept opgevolgd, aangezien het volgens jullie van Rijsel is, maar tegen beter weten in.
    150 gram zout op 1 liter water leek me al wat veel, maar ik kan niet tegen een chef van Rijsel op.
    Anyway…..24 uur gepekeld…..afgespoeld…velletje losgemaakt…boter zoals beschreven eronder.
    +- 45 min in de oven….
    Veel te zout…maar dan ook echt zo zout dat het niet te eten is.
    Ik kan me niet voorstellen dat dit recept van de chef Rijsel komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *