Châteauneuf-du-Pape 2006 Tradition…

verjaardagswijn

Of de wijn had gesmaakt, vroeg het Kind. Ze doelde op de fles Châteauneuf-du-Pape die zij en Andy mij hadden geschonken ter gelegenheid van mijn verjaardag. Ik schrok en schaamde me een beetje omdat ik vergeten was haar onze wederwaardigheden met het kado te melden.

Nou Kind, die wijn smaakte, en hoe! Een uitermate complexe structuur, fluweelzachte tannines en een bouquet van specerijen en rood fruit. Vol, zacht, uitgesproken en onbeschrijflijk lekker. Zo’n wijn van één keer in het jaar, hooguit twee… (Ik vond tussen mijn lijstjes met aan te schaffen DVD’s en nog te lezen boeken mijn krabbeltje terug over de wijn, eufemistisch genaamd Proefnotitie. Vandaar dat ik het nog wist van die tannines en dat fruit en zo.)

Voor de goede orde, en ook om het zelf te onthouden, de technische gegevens. Het betrof de Châteauneuf-du-Pape 2006 Tradition van Domaine Berthet-Rayne. Het is de beste wijn die ze daar produceren, hun top-wijn zogezegd. De wijn is samengesteld uit 60% Grenache, 20% Mourvèdre, 10% Cinault en 10% Syrah. Over de prijs kan ik slechts speculeren, het was per slot een kado nietwaar…

We dronken de wijn in de week vóór Kerstmis, als tafelbegeleider van hazenrugfilets. En dat was heel mooi…

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *