Bij de gegrilde worst maakte ik een potje van paddestoelen in room.
Ik nam: 250 gram kastanjechampignons, olijfolie (met pepers), een kop bouillon, een ui, twee tenen knoflook, klein bekertje room (100 cc).
De olie verwarmde ik in een stevige koekenpan. (Zie maar hoeveel je gebruikt, maar bedenk dat paddestoelen olie slobberen.) Daarbij ging de ui, in ringen gesneden. Die mocht even uitzweten (niet bakken) en op het laatst voegde ik de grof gesneden knoflook toe. Dan deed ik de paddestoelen erbij en liet ze even meebakken, maar niet te lang. Vervolgens overgoot ik het geheel met de forse kop bouillon. Dit nu liet ik op een mooi vuurtje stoven tot het vocht weer voor twee derde uit de pan was verdwenen. Dan de room erbij en weer even laten inkoken tot ik een soort gebonden saus kreeg. Klaar!
Ik heb geen peper toegevoegd, want de olie was al peperig genoeg. Ook deed ik er geen zout bij, want de paddestoelensaus was bestemd voor bij de worst en ik had inmiddels gemerkt dat het ontbijtspek aan de zoute kant was.
© paul