EENDENBORST MET RODEWIJNSAUS.

Vandaag eendenborst in rode wijnsaus. Het vel / huid van de eendenborst kruislings insnijden tot nét boven het vlees en er grof gemalen peper op strooien. Leg de filets met de huidkant onder en braad ze in een beetje boter of olie zachtjes aan. Na ongeveer 6 minuten is het vet eruit gelopen en de huid knapperig. Dan het vlees draaien en de andere kant nog ongeveer 6 tot 10 minuten braden. ( een beetje rosé is het lekkerste, dan is 6 minuten voldoende) Neem het vlees uit de pan en laat het op een voorverwarmde schotel nog een paar minuten rusten. Dien het vlees op met een mooie saus.

Voor ons vandaag een rode wijnsaus: 3 dl bouillon 3 dl rode wijn 1 fijngesneden sjalot 1 theelepel appelstroop, tijm, peper en zout. Smoor de sjalot even in een klein klontje boter. Giet de bouillon erbij en laat inkoken tot de helft Doe de wijn erbij en de tijm en laat de saus nogmaals inkoken. Zeef de saus, voeg de appelstroop toe en laat de saus zo nog zachtjes even doorkoken. Haal de saus van het vuur een klop er vlak vóór het opdienen een paar piepkleine klontjes ijskoude boter door.

Het slagen van deze saus hangt vooral af van de bouillon die je gebruikt. Zelfgetrokken, gelatineuse bouillon geeft het beste resultaat. Met bouillon van een blokje gaat het niet, de saus bindt dan niet en wordt vooral zout.

Wij aten er gebakken spinazie bij en peterselie aardappeltjes. Ik moet zeggen dat ik de spinazie bij de rode wijnsaus niet zo’n goede keuze vond. Boontjes lijkt me misschien een betere combinatie.

Een stukje abdijkaas toe. En espresso toe…

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *