Binders Soet afl. 2: de gebakken appeltjes…

10 dec. 2010

eend met gebakken appeltjes

Ik kreeg van Herman aardig beeldmateriaal uit zijn archief. En dan zij er nog de aantekeningen die ik maakte toen Herman zijn verhaal over de Binders Soet vertelde. Eens kijken of ik er in het weekend een artikel van kan maken.

Intussen lieten we de appeltjes door verschillend volk geproeven. De reacties waren doorgaans positief. Natuurlijk voldoet de appel niet aan de eisen van de moderne consument. Hij is te klein van formaat, hij voelt rul aan en dus niet knapperig, hij mist zuurte en kleurt onmiddellijk aan wanneer je hem schilt. Maar aan de andere kant smaakt hij lekker zoet, is stevig van structuur en ziet er schitterend uit. Een echt kinderappeltje.

Vorige week gebruikte Ellen de Binders Soet als vulling voor mijn taart. En bij de eendenpootjes aten we de appeltjes als bijgerecht. Zoals gezegd mist de appel wat zuur. Dat maakt hem eigenlijk ook minder geschikt om in de keuken te gebruiken. Evengoed valt er wel wat aan te doen. Je gebruikt dan azijn of citrioensap in de bereiding. Zo gebeurde dat bij de appeltaart, en zo ging het ook met dit recept. Het recept lijkt overigens erg op een gerecht dat we al eerder maakten, maar door iets te variëren met de ingrediënten werd het kompleet anders van smaak. Voor ons volstond de genoemde hoeveelheid prima als bijgerecht.

  • 3 kleine appeltjes (Binders Soet),
  • 1 (niet te klein) bosuitje,
  • 2 takjes rozemarijn,
  • 1 teentje knoflook,
  • 1/2 vers pepertje,
  • balsamico azijn,
  • handje verse peterselie, fijn gehakt,
  • scheutje olijfolie,
  • klont boter,
  • peper en zout.

Schil de appeltjes, ontdoe ze van het klokhuis en versnijd ze tot schijfjes. Snijd de ui in ringetjes. Smelt de klont boter in een koekenpan en laat daarin de ui aanbakken tot die mooi glazig is. Doe het pepertje en de appelschijfjes erbij en overgiet met balsamicoazijn. Bak even op hoog vuur en temper dan. (Wij gebruiken oude balsamico-azijn. Die is stroperig en zorgt ervoor dat de appeltjes en de uien als het ware wat caramelliseren.) Voeg het oliepapje toe en de takjes rozemarijn. Laat het geheel een minuut of tien smoren. Voeg de gehakte peterselie toe en maak het gerecht af met peper en zout naar smaak. Dien warm op.

Een groots bijgerecht bij wild of varkensgebraad.En natuurlijk bij onze eend.

© paul

eend met gebakken appeltjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *