Eet op!..

  “Voor die arme, zwangere Ellen, die zo ziek was… Heel veel liefs, Paul.” Dat staat voor in het Crumb-kookboek. Ook een datum staat erbij: 3 juli 1975. Onze collectie kookboeken bestond toentertijd uit het Groot Margrietkookboek, Mevrouw Witkop-Koning’s Eenvoudige Recepten (van Ellens moeder, van lang vóór de oorlog) en twee Spectrum pockets van de hand van Wina Born. Het Crumb-kookboek was dan ook een welkome aanvulling van onze bibliotheek. Officieel heet het : Eet op, een kookboek van Dana Crumb en Sherry Cohen, geïllustreerd door Robert Crumb. (Oorspronkelijke titel: “Eatin’it”.) Het boek verscheen in 1972 in de Verenigde Staten en een jaar later in Nederland. (Verdere gegevens vind je op het log van gisteren.) Nu, na al die tijd, is het nog steeds een heel bruikbaar boek. Het bevat hoofdstukjes over gezond eten, evenwichtige maaltijden, keukengerei en productinformatie. Kortom, een algehele introductie in de wereld van koken, óók voor iedere huidige starter. De receptuur omvat ruim 100 eenvoudige gerechten, in alle categorieën. Alles prima na te koken. De stijl is Amerikaans met een Joodse inslag , de toonzetting is humorvol. De aanschaf van het boek was voor mij niet zonder eigenbelang. Ik kook wel, maar laat liever voor me koken. En nog belangrijker: ik ben verzot op het werk van Robert Crumb. Ik wilde de plaatjes gewoon hebben. Niettemin is het boek in het verleden volop gebruikt, en niet als collecters-item. Daarvan getuigen de vet- en deegvlekken in en op het boek. Het bananenbrood was jarenlang onze favoriet. Het boek is al lang niet meer te koop. Het doet hoge prijzen in het antiquariaat. En dat komt omdat het volledig is geïllustreerd door Robert Crumb. Ruim honderd plaatjes tekende hij voor deze uitgave, waaronder het prachtige omslag. Eind jaren negentig is er wel een nieuwe Engelstalige editie verschenen. Die is nog te koop. De redactie is wat aangepast aan deze tijd, verder is alles hetzelfde. Titel: “Still Eatin’it” ISBN 0-943389-18-6 De prijs is ongeveer 18 dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *