Gemberpotjes 1…

 

In China zijn ze al zo’n duizend jaar in gebruik, die potten die wij gemberpotten noemen. Ze waren gevuld met lekkernijen en werden cadeau gegeven. De inhoud kon gember zijn, maar ook ander geconfijt fruit of thee. De potten werden als nieuwjaarspresent geschonken. De oorspronkelijke afbeeldingen waren pruimenbloesems, die het komend jaar verbeeldden. Het craqulé stelde krakend ijs voor, de rivier afdrijvend, en gaf het einde van de winter weer. Het Chinese nieuwjaar valt later (eind januari-begin februari) en wordt ook Voorjaarsfeest genoemd. Vandaar. Toen de Chinese export in de 17e eeuw, richting Europa en met name richting Holland, op gang kwam werden de potten almaar fijner, de decoraties al maar kunstiger. Gelukkig bleven de meer boerse potten een substantieel marktaandeel behouden. Bijzonder fraaie exemplaren van de dure burgerlijke stijl zijn o.a. te vinden in het nationaal keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. De boerse stijl vind je op het Ministerie, de pot op de foto kregen we lang geleden van Ome Put. De overlevering wil doen geloven dat onze pot ooit daadwerkelijk als verpakkingsmateriaal heeft gediend. Over de over-bekende groene gemberpotjes in een volgend artikel.

© paul

 

2 thoughts on “Gemberpotjes 1…

  1. Ik heb een vrijwel identiek beschilderd gemberpotje. Heeft iemand een idee uit welke tijdsperiode dit stamt en of het ook nog enige geldwaarde heeft?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *