Dubbele Croy…

Een kilometer of 10 van ons dorp ligt het landgoed Croy, op het grondgebied van de gemeente Aarle-Rixtel, richting Stiphout. Een wonderschoon gebied. Het kasteel Croy is in oude luister hersteld en wordt onder anderen gebruikt als conferentiecentrum. En sinds vorig jaar staat Croy ook weer voor het beroemde bier uit vervlogen dagen. Op het kasteel zijn grote hopvelden aangelegd en boeren uit de directe omgeving leveren het benodigde graan. Het eigenlijke brouwen vindt plaats in een kleine brouwerij in de buurt van Gent, Vlaanderen. (Welke?) Maar wel met de Aarlese grondstoffen. Gemikt wordt op de Nederlandse markt, met uitstapjes naar het buitenland bij gelegenheid. De opbrengst dient dus niet te klein te zijn, maar moet wel exclusief blijven. Momenteel worden twee bieren gebrouwen, een blond en een dubbel. Ik had van de zomer al eens een glas gedronken bij vriend Jan, maar bijzonderheden waren me ontschoten. Gisterenavond deed ik samen met de Keizer van Monera de proeverij serieus over. Wij dronken het Dubbel. De Keizer was bijzonder gecharmeerd van het mooie flesje (dikbuikig, beetje bol, maar mét statiegeld). Waarlijk, een groots bier dronken wij. Mooi donker, bijna zwart van kleur. De smaak is vol, rond en zacht. Het bier is licht gezoet, maar niet te veel. De afdronk is spectaculair. Het bier geurt heel vriendelijk naar hop en karamel, uiterst beschaafd. Onze andere nationale Dubbel, die van Koningshoeve (zo fantastisch verpest door Bavaria) kan op geen enkele manier in de schaduw staan van Croy. Kopen en genieten! Ga even kijken op de mooie site.  

© paul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *