Sucadelapjes en spruitjes…

Het was weer druk op het Ministerie vanavond. Er werd gedebatteerd over van alles en nog wat. Het bier van Croy (verslag daarover later), de ketel van de keizer, de nieuwe carnavalspakken, het kluifje van Max, enzoverder. Gelukkig was het eten al bijna klaar toen de meute binnen viel. Altijd handig een stoofschotel als er veel bezoek komt. Vandaag sucadelapjes in rode wijn gestoofd met spruitjes en aardappelen. Spruitjes; er zijn nog steeds heel veel mensen die geen spruitjes lusten, bijvoorbeeld de jongste bediende, die wordt er niet goed van. Ik denk dat dat nog uit de tijd stamt dat mensen spruitjes kookten tot ze geel verkleurd waren. Dan worden spruitjes ook heel vies. Spruitjes dus gewoon even kort koken, klontje boter erover en een beetje nootmuskaat. Er komt morgen nog een wetenschappelijk verantwoorde verhandeling over hoe en waarom kinderen geen spruitjes lusten en waarom ze zelfs spruitjes niet verdragen. Ik denk dat het eerst gevroren moet hebben voor spruitjes echt smaak krijgen, misschien ook maar een idee van vroeger? Sucadelapjes is ook zoiets. Draadjesvlees zegt men ook wel. Gestoofd rundvlees is smakelijk, maar ik vind gewone runderlapjes vaak erg droog worden. Ik prefereer sucadelapjes, grover vlees, maar met bindweefsel. ‘t Kan wat meer hebben.

De lapjes aanbakken in half olijfolie en half boter. Een grof gesneden ui erbij en 2 tenen knoflook. Aan beide kanten bruin braden, overgieten met een scheutje rode port. Dan 1/4 l. bouillon en 1/4 l. rode wijn erbij, 2 kruidnagelen en een blaadje laurier. Het vlees zo ongeveer 2 uur op een heel zacht vuur laten stoven. Af en toe even kijken of er nog genoeg vocht in de pan is, en eventueel wat bouillon toevoegen.

© ellen

 

2 thoughts on “Sucadelapjes en spruitjes…

  1. gebruiken jullie voor stoofgerechten nou altijd droge rode wijn of zoete en hoe zit dat met rode port?,nog te zeggen dat jullie een mooie side hebben,gr william

  2. Dag William;

    In principe gebruiken we droge wijn, zowel rood als wit. Indien andere (zoete) wijnen of sherry of port worden gebruikt vermelden we dat.
    Wel is het zo dat in veel recepten de droge wijn uitwisselbaar is. Zoet kan dan ook (of sherry, of port). Het is afhankelijk van je smaak en wat je wilt bereiken.. Jij bent de baas wanneer je kookt…

    Groet, Paul. Ministerie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *