‘t Gaat maar door…

Het voornemen om voor dit jaar te stoppen met recenseren van bokbier moet weer danig bijgesteld. Gisteren kreeg ik een paar flesjes Jopen Bokbier in handen. De proeverij was snel georganiseerd, ik deed het alleen. Het bier wordt gebrouwen van maar liefst 4 granen: gerst, tarwe, haver en rogge. Het is ongefilterd en ontwikkelt na op de fles. Ik ga niet vervallen in superlatieven, dat laat ik aan een ander over. De Biergoeroe Michael Jackson kwam tot de volgende bespiegeling: “Dit bier heeft een robijnrode kleur en is ongefilterd. Het aroma heeft iets van vers gepelde mandarijntjes; het is daardoor zeer fris en levendig. Het eindigt met een rookachtige gebrandheid, een heel apart bier. Aanbevelenswaardig!” Tja, nou hoor je het zelf. Kopen dat bier!

De Jopenbrouwerij is een kleine roerstok in bierkuip Nederland. Ontstaan in 1995 in Haarlem door toedoen van enkele enthousiaste bierliefhebbers. Ze brouwen op niet al te grote schaal, met moderne middelen, naar oude Haarlemse recepten. (Bier brouwen was in de 14e eeuw de belangrijkste nering van de stad.) De Jopen waren de 112 litervaten die in vroeger dagen werden gebruikt voor de lagering en het exporteren van het bier.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *