Gekookt spek en tong…

Zo’n slachtfeest is leuk, maar betekent ook wel wat werk. Vroeger waren mensen een aantal dagen druk bezig om zo’n varken te verwerken. Ik had maar een paar stukjes gekocht, maar dan moet ik nog goed bedenken hoe en wat ik ermee wil doen. Boeken, liederen en oude wijsheden komen dan op tafel. “Van ribbekes zult en ham, Faldera. Op minnen botterham, Faldera” enzovoorts. De jongste bediende moet het maar eens zingen, hij kan dat echt heel goed.

Intussen ligt het spek zachtjes te koken en de tong gaart in een andere pan ook langzaam. Spek ongeveer 500 gram per stuk (ik heb 2 stukken gekocht; 1 voor ons, 1 voor het kind) Het spek opbinden met katoen ( dan is het later makkelijker /mooier te snijden, hoeft niet per sé) Spek in een grote pan met koud water opzetten en aan de kook brengen. Eventueel afschuimen. Dan één grote ui, één teen knoflook, een of twee stengels selderij, 2 laurierbladeren, een koffielepel mosterdzaad en flink wat peperkorrels erbij doen. Het spek moet zo ongeveer 2 uur zachtjes trekken. Het spek af laten koelen in de bouillon en de volgende dagen opeten. Dit is heerlijk op donker roggenbrood met veel scherpe mosterd. Voor de tong volgt het recept morgen.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *