Paul heeft vanmorgen, tijdens zijn wandeling met hond Max, weer een paar boleten gevonden.
Wat eekhoorntjesbrood en twee ‘gewone’ boleten. Die zijn wat minder sterk van smaak en geur maar voldoen nog altijd stukken beter dan de witte gefokte champignons uit de supermarkt.
Gisteren risotto , vandaag heb ik de paddestoelen gestoofd met wat ham en room.
Ik heb een gesnipperd uitje en wat fijngehakte knoflook in wat boter zachtjes gesmoord. Er was geen spek meer in huis dus ik heb een plak gedroogde ham fijngesneden en ook even meegesmoord.
Daarna 4 middelgrote paddestoelen in stukjes gesneden en bij het ham/ui mengsel gevoegd. Zo laat ik de paddestoelen even, onder goed roeren, zachtjes bakken. Dan voeg ik meestal wat bouillon toe en laat die bijna verdampen. Dan nog een flinke scheut room erbij en even goed doorwarmen. Vlak voor het opdienen heb ik er nog wat peper en zout bij gedaan. Heerlijk bij, of in plaats van, vlees. Maar ook lekker als lunch op wat geroosterd brood.
Ik neem soms ook in plaats van bouillon een scheutje droge witte wijn.
Als je niet alle buisjes van de boleten wegsnijd, bindt de saus vanzelf genoeg.
En zó mooi was deze, de Boletus Aereus! En lekker!