Varkenshaasje met cassis mosterd…

22 september 019
Ik denk al dagen wat ik nu eens zal maken met de mosterd die we uit de Bourgogne meegebracht hebben; we kochten in Beaune een paar soorten mosterd. De gewone lekkere moutarde de Dijon en moutarde de Beaune, maar ook een soort die ik nog niet gezien had, moutarde de cassis. Een prachtig roze mosterd verrijkt met crème de cassis.
Ze maken in Beaune en omgeving van alles met cassis en alles even lekker dus de mosterd moest ook wel smaken. We proefden al van deze cassismosterd bij een stukje kaas, Old Amsterdam, en ik maakte in de vakantie een sausje bij een stukje vis. Prima smaak, scherp, maar toch zacht, geurig, veel bessen, toch mosterd. Het leek mij de ideale combinatie met varkensvlees.
Een recept of tip kon ik nergens vinden dus maar zelf aan het experimenteren geslagen;

Varkenshaas met cassismosterd
1 varkenshaas
3 eetlepels cassismosterd
1 glas witte Bourgognewijn
6 tenen knoflook
1 takje rozemarijn

voor de saus;
120 cl crème fraiche
1 eetlepel crème de cassis
klein beetje witte wijn

De oven voorverwarmen op 200 graden.
De varkenshaas in de koekenpan even rondom aanbraden in boter.
Het vlees uit de pan halen en insmeren met de mosterd.
Roer met wat witte wijn de aanbaksels los uit de pan. Leg het vlees in een kleine ovenschaal en giet de saus erover. Leg de teentjes knoflook erbij en de rozemarijn en zet de schaal zo 40 minuten in de oven.
Haal het vlees en de knoflook uit de schaal en laat het onder folie even rusten. Roer de crème fraiche en de cassis door het braadvocht en verwarm de saus langzaam, giet er eventueel nog wat witte wijn bij als de saus te dik mocht zijn.
Snijd het vlees in dikke plakken en verdeel over de borden. Giet er wat van de saus over.
Wij aten er een groene salade bij, maar een mooi garnituur van verse boontjes en aardappeltjes zou beter geweest zijn. Een glas bourgogne erbij en het was toch een perfecte maaltijd. Experiment geslaagd!
Espresso toe.

Achtergrondverhaal over de mosterd volgt nog.

© ellen

One thought on “Varkenshaasje met cassis mosterd…

  1. Beste Ellen,

    Ik heb zo’n potje gekregen van mijn dochter voor kerst, zij leeft in Parijs en neemt veel heel lekkere dingen voor me mee. Ik ben kok van beroep en hou van experimenteren en heb met deze mosterd het volgende gemaakt. Een beenham gemarineerd in de mosterd en aangebraden en gegaard daarna.
    Maak van de mosterd en een beetje zout en peper een papje en smeer dat rijkelijk over de droog gemaakte beenham heen. Veelal komt de beenham kletsnat uit de vacumeerverpakking, wanneer je de ham niet droog dept blijft welke marinade dan ook niet zijn werk doen. Wikkel de beenham in alufolie en leg deze overnachts in de koeling. De beenham aanbraden en verder bereiden als normaal. De jus wat indikken en als sous meeserveren.

    Deze beenham was erg lekker en fris door de cassis. Ik ben nu opzoek naar een manier om de mosterd zelf te maken.

    Leuke blog ben er bij toeval opgekomen en moet nog flink wat lezen en uitproberen maar dat komt wel goed. Iemand die dergelike mosterd gebruikt heeft nog wel meer leuke dingen om te proberen denk ik zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *