Godenspijs… (“Gebakken” Vacherin Mont d’Or)

25 feb. 2011

mont d'or

Op mijn artikel over Mont d’Or kwam een reactie van Tanja. Ze had ooit de “ovenvariant” van dit kaasje gegeten. Ikzelf was dat gerecht intussen ook tegen gekomen op het internet. Én in mijn oude kaasatlas, én in mijn nieuwe handboek van Franse Kazen. En had ik niet mijn artikel afgesloten met de belofte om verder te experimenteren met dit kaasje… Tijd om er dan maar eens werk van te maken.

Gisteren kocht ik weer zo’n kaasje. Ik betaalde er een goede zeven euro voor. We rommelden wat recepten bij elkaar, ze spraken malkander allemaal tegen. We hebben dan maar gedaan wat ons logisch leek.

  • 1 Mont d’Or kaasje (In spanen doos),
  • 2 tenen knoflook,
  • 1 glas wijn,
  • vastkokende aardappelen naar behoefte,
  • vers brood naar behoefte.

Mont d’Or kaasjes komen altijd in een spanen doosje. Verwijder al het plastic van de verpakking en pak het doosje in in alu foli. Prik met een vork gaatjes in de korst van de kaas en maak in het midden een kleine holte. Stop daar de fijngehakte knoflook in en overgiet het geheel met een (klein) glaasje wijn. Zet het kaasje in een voorverwarmde oven bij 180 graden. Laat het kaasje ongeveer 25 minuten “bakken”. Kookt intussen de aardappelen en zorg dat ze nog stevig zijn, anders raak je ze kwijt zodra je ze in de kaasfondue doopt. Verwijder aan het eind van de baktijd het alu foli en dien de kaas warm op. Begin meteen met eten, het zaakje koelt snel af.

Waarlijk godenspijs… De smaak is milder dan die van een klassieke fondue. Ellen had het lumineuse idee om het kaasje op een aardewerken schotel in de oven te plaatsten. Het voordeel hiervan is dat de kaas daarna op tafel wat langer warm blijft. Want anders dan kaas in een fonduepannetje koelt dit kaasje snal af. De ideale wijn hadden we even niet in huis, maar onze Costieres de Nimes voldeed prima.

© paul

mont d'or

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *