Het Rotterdams Kookboek, ingrediƫnten, recepten en achtergronden van 13 culturen.
Geschreven door Linda Roodenburg, foto’s van Carel van Hees.
Kosmos Z&K uitgevers BV., Utrecht.
In samenwerking met de Stichting Madame Jeanet Rotterdam
ISBN 90 215 41963.
Ik heb er met heel veel plezier in zitten lezen vandaag. Ik kreeg het boek voor mijn verjaardag, een echte verrassing. Vorig jaar had ik al ergens een recensie gelezen, maar het was er nooit van gekomen het aan te schaffen.
Een prachtig boek over de verschillende etnische culturen die in de stad Rotterdam wonen; hun leven, eetgewoontes, tradities enzovoorts.
Linda Roodenburg en Carel van Hees trokken met notitieblok en camera door de stad en noteerden de feesten, maaltijden, boodschappen van 13 verschillende koks, afkomstig uit dertien landen.
Ze volgden de kok of kokkin op een dag dat er een familie/vriendendiner werd voorbereid en klaargemaakt.
De boodschappen, de voorbereiding, het koken en de maaltijd zelf zijn op schitterende wijze in beeld gebracht.
De hoofdpersonen vertellen telkens iets over hun levensgeschiedenis. Hoe ze hier in Nederland zijn gekomen, maar ook hoe ze hebben leren koken en van wie.
De verhalen vormen de verbinding tussen de algemene historische achtergronden van hun eetcultuur en hun leven in nu Rotterdam. Naast de recepten en de familieverhalen is ook veel aandacht besteed aan het “boodschappen doen”, ofwel hoe kom je aan de juiste ingrediĆ«nten. Verschillende winkels, speciaalzaken en producten worden in aparte hoofdstukken beschreven.
Wat mij vooral boeit zijn de prachtige foto’s van de families, samen aan het koken. Samen aan tafel. Soms een groot feest met veel mensen, soms een familie van 6 personen die iets te vieren hebben.
Ieder op eigen manier, volgens eigen traditie.
Een heerlijk boek!