Recept Coq au vin rouge…

25 maart 2007 005

Gisteren was ik moe van het werken in de tuin, ik had niet veel zin het hele recept nog op te schrijven. Er kwam ook nog bezoek, de Jongste Bediende at het restant van de kip, en toen was het gewoon te laat geworden om nog serieuze recepten te schrijven. De kip in rode wijn was echter zo lekker dat ik nu alsnog het recept maar even opschrijf, al is het maar voor mezelf, voor de volgende keer!!!

Mijn versie van een Bourgondisch kippetje;

Voor vier personen;
1 mooie kip, niet zo’n plofkip, ik gebruikte ditmaal een Mechelse koekoek.
2 winterwortelen, 2 uien, 5 teentjes knoflook, 2 stengels bleekselderij, 200 gram grotchampignons, 1 fles rode Bourgogne, 2 laurierblaadjes, een flinke bos tijm, 5 kruidnagelen, peper en zout.

Verdeel de kip in 8 stukken, snijd de groenten in grove stukken. Leg alles in een grote schaal en giet de wijn erover.
Laat het geheel zo minstens 24 uur staan. Langer mag ook!!!

Bloem, olijfolie, een glas marc de Bourgogne of cognac, een theelepel cacao.
Champignons, in vieren of heel als ze niet te groot zijn.
1 theelepel goede truffelolie ( eigenlijk zou je stukjes truffel moeten gebruiken, maar die heeft niet iedereen zomaar bij de hand neem ik aan.)

Neem de kipdelen uit de schaal en laat ze uitdruipen, dep ze af met keukenpapier en wentel ze door wat bloem. Schep ook de groenten en kruiden uit de marinade en laat ze uitlekken in een vergiet.
Bak de kip aan alle kanten lichtbruin in de hete olie. Schep de kip uit de pan en fruit dan de groenten licht aan in het braadvet. Voeg de champignons erbij en bak ze even mee. Doe het cacaopoeder erbij en roer even goed door.
Verwarm intussen de marinade.
Voeg de kipdelen bij de groenten.
Giet een glas marc de Bourgogne of cognac erbij en flambeer even, of als je dat eng vind, de marc toevoegen, even doorwarmen en dan de warme marinade erover gieten. Nog een keer alles goed omscheppen en dan kan de pan, met deksel de oven in.
In een voorverwarmde oven laat je de kip vervolgens anderhalf uur zachtjes garen op 160 graden.
Neem dan de kipdelen uit de pan, schik ze op een schaal. Proef de saus of er nog peper en zout bij moet en strooi er nog wat verse peterselie over. Dien op op een mooie zondagse schaal en geniet.
Geef er wat pasta bij, bijvoorbeeld grove penne.

Drink er een glas mooie Bourgogne bij. Zorg dat je een kip koopt die de wijn waard is, en omgekeerd!

Een heerlijke geur verspreidt zich door het huis, en een heerlijk kippetje komt, zonder al te veel moeite, uit de oven. Lijkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. Ik had intussen nog tijd om de rozen op te binden en de tuin lenteklaar te maken!!!

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *