Natuurlijk kwam het allemaal weer goed na het bloedbad met de botte messen . Eén wijze raad, slijp je messen op tijd, dat voorkomt ongelukken.
We maakten dus
een mooie stoofpot vanavond, sámen, noodgedwongen. Wij zijn niet zo heel goed in
sámen koken, maar vandaag ging dat prima.
Ik had een heel ander recept in
gedachten maar door al het gedoe met pleisters enzovoorts werd het een bijzonder
smakelijke variant van, ja van wat eigenlijk?
Stoofpot voor vier personen;
acht kleine of vier grote drumsticks van een
onbesproken kip, liefst biologisch
2 eetlepels olijfolie
1 ui en 3
teentjes knoflook, fijngehakt
6 kleine tomaatjes, doormiddengesneden
2
pakjes saffraandraadjes (0,10 gram)
750 gram nieuwe aardappeltjes, eventueel
geschrapt
4 artisjokken, kleine jonge met steeltjes. * zie voetnoot
1
glas droge witte wijn, wij gebruikten een eenvoudige Rivaner
1 kop
kippenbouillon, eventueel wat tomatenpuree
peper, zeezout, 4 gedroogde chili
pepertjes, wat oregano, vers gehakte platte peterselie en basilicum.
De kip aanbraden in de olie. Ui en knoflook toevoegen en even laten smoren.
De tomaat erbij doen en de saffraandraadjes.
Blus dan af met de witte wijn en
laat de kip 30 minuten garen. (supermarktkippen hebben veel minder gaartijd
nodig).
Voeg dan de artisjokkenpartjes toe en de aardappeltjes. Giet er
bouillon bij tot alles bijna onder de vloeistof staat en laat het geheel
zachtjes, bijna gaarstoven in ongeveer 25 á 30 minuten.
Neem de deksel van de
pan en laat de saus nog even indikken.
Serveer in een mooie aardewerk schaal.
Wij dronken er een glas Barbera bij, dat smaakte prima. Er zijn ongetwijfeld
nog veel mooiere combinaties te bedenken.
Stukje kaas toe.
En espressso.
© ellen