Zaterdags brood, ofwel bijna pizza…

 

23 juni 2007 006

Zaterdag is hier de meest onberekenbare dag in de week; soms is het stil, soms komt er zoveel bezoek dat er nauwelijks tijd is om te eten, laat staan om een uitgebreide maaltijd klaar te maken. Vandaag had ik zo’n voorgevoel; veel bezoek. Een groot versierd brood is dan een mooie, smakelijke oplossing. Ik maakte twee broden, iets tussen pizza en nog wat in. Laat ik het maar een versierd brood noemen.

Voor twee platte broden;
2 zakjes gedroogde gist
ongeveer 1 kilo meel
1 koffielepel zout
1 ruime eetlepel olijfolie
1 forse eetlepel gedroogde oregano, 1 eetlepel versgehakte rozemarijn, wat peper uit de molen
ongeveer 600 ml water

Maak een zetseltje van een beetje lauwwarm water en de gist, zodat de gist rustig kan wellen.
Doe het meel in een kom en vermeng het met de kruiden, het zout en de olijfolie.
Meng de gist erdoor en voeg water toe en kneed tot je een mooi soepel deeg hebt. ( zeker vijf minuten met de hand. Goedkoop en gezond, dit soort inspanning spaart wel een uur dure Fitness uit!)
Laat het deeg onder een doek ongeveer 1 tot 1 1/2 uur rijzen.

Kneed het deeg nog eens flink door en vorm er dan twee platte broden van.

Eén brood belegde ik met even voorgebakken gehakt, gekruid met wat knoflook, ui, spekjes.
Ik had nog een beetje olie over van de gegrilde tomaatjes van gisteren en die druppelde ik er ook over.
Nog wat plakjes oude kaas en wat vers geraspte Parmezaanse kaas, een beetje peper en zeezout.
Ik liet het brood nog 20 minuten narijzen en bakte het daarna in de voorverwarmde oven 18 minuten op 200 graden.

Het tweede brood heb ik belegd met plakjes tomaat, mozzarella (echte, van buffelmelk), kleine reepjes spek, ui, gehakte  knoflook, een paar olijven en tot slot wat vers geraspte Parmezaanse kaaas.
Ook dit brood liet ik nog even rijzen en bakte het 18 minuten.

Snijd er reepjes, brokken of keurige vierkantjes van. Lekker bij de borrel of een glas wijn.

@ Ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *