Couscous met lamsvlees en groenten voor veertien personen

hemelvaart 2011 luxemburg

Ssjaa, we zijn weer thuis! Na een prachtige tour door Wallonie en daarna een bijzonder stukje Vlaanderen (ja, wij hebben eindelijk een TomTom die ons over de meest onbekende wegen en weggetjes voert) en nét toen we een beetje trek begonnen te krijgen was daar een file in zo’n mooi Vlaams dorp. Wij keerden om en daar was dan ook natuurlijk meteen een aangenaam Vlaams restaurant met mooi terras: Brasserie de Geer in Alken. Eenvoudig maar eerlijk goed eten; Paul nam de zelfgemaakte garnaalkroketjes met salade en brood, ik koos de lamskarbonaatjes in lookboter. Prima! Glas wijn, water, koffietje toe, prima rekening ook! Maar goed, ik ging schrijven over de couscous voor veertien personen.

Het keukentje in onze caravan is piepklein dus niet alle gerechten zijn te maken voor zoveel personen. Meestal kiezen we voor een stoofpot, dat is nog het makkelijkste. Bij de standaart uitrusting van de caravan horen een paar grote pannen en schalen voor dit soort gelegenheden.

De couscous is eigenlijk heel simpel, lees de verpakking en je komt er wel uit. Moeilijker wordt het in grote hoeveelheden. Wat eet men per persoon; 100 tot 150 gram couscous per persoon zegt het pak. Dat werd voor ons gezelschap dus 1500 gram couscous. Na het wellen flink wat boter erdoor roeren en de vers gehakte basilicum, peterselie en wat mint erover strooien

hemelvaart 2011 luxemburg

De saus was wat meer werk: voor 14 personen

 • 2 kilo lamsvlees; ontbenen en in stukken snijden van 2 bij 2 cm
 • een paar lepels olijolie
 • 2 grote uien, fijngesneden
 • 4 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
 • 4 stengels bleekselderij; in stukjes gesneden
 • 2 wortelen in kleine blokjes gesneden
 • 3 ingemaakte citroenen, vruchtvlees verwijderen, je gebruikt alleen de schill,snijd de schillen in mooie reepjes
 • 1 blik tomatenpulp
 • 3 eetlepels raz -el-hanout kruiden
 • 4 gedroogde rode pepertjes
 • 6 artisjokkenhartjes
 • 1 blikje groene boontjes
 • een paar aardappelen in parten gesneden
 • basilicum, peterselie en koreander

Verwarm de olijfolie en bak daarin de uien goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Schep ui en knoflook uit de pan en bak het vlees aan. Als de stukjes lamsvlees bruin zijn mogen ui en knoflook weer terug in de pan. Strooi er het raz-el-hanoutpoeder over en schep goed om. Voeg de pepers toe en de wortel, bleekselderij, aardappels, citroenschillen en de tomatenpulp. Giet er nu zoveel water over dat alles nét onderstaat en laat het geheel ongeveer 1 1/2 uurtje zachtjes stoven. Voeg dan de boontjes en de artisjokkenharten toe en warm ze nog even mee. Strooi er vlak voor het opdienen wat verse peterselie en koreander over.

Wij aten er een komkommersalade bij met appel naar een recept van Lea Linster, daarover later meer.

Kopje espresso toe en dan natuurlijk de gezamenlijke afwas…(behalve de kok, die hoeft nooit af te wassen!)

© ellen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *