Orval…

 

meivakantie 2007 011

Sinds jaar en dag beschouw ik het Waalse Trapistenbier Orval als het beste bier ter wereld. Ik heb daar goede reden voor en ik ben beslist niet de enige die dat vindt.

Hoe is het dan mogelijk dat je op het web-log nog nooit een stukje hebt aangetroffen over Orval? Lezer, ik weet het niet. Al diverse keren heb ik me ertoe gezet een artikel te maken, het lukt almaar niet. En dat terwijl het toch niet zo ingewikkeld is. Ik weet wat ik vind, en ik weet ook waarom. Ik heb informatie genoeg over de achtergronden en er slingert ergens in huis nog wel een aardig plaatje dat als illustratie kan dienen. Het moet er zo onderhand maar eens van komen. Misschien in het weekend?

Ik geef je maar vast een voorschotje. Ellen maakte dit voorjaarjaar de bovenstaande foto in Arlon (de Schoone Stad Aarlen) in Belgisch Luxemburg. Het was niet bij Café Suisse, maar dat andere. Weet je wel, aan dat plein in de boven-binnenstad, net onder de stadsabdij, achter de messenwinkel. Ach hoe heet het ook al weer?…

In dat café wordt de Orval ook in verouderde staat aangeboden. Het bier leent er zich namelijk toe om een jaar of vijf na te rijpen op de fles. Het is geen officieel brouwerij-beleid, maar een aktie van de waard zelf. Ik ken geen ander café waar ze dat ook doen, maar ons werd verzekerd dat er in de omgeving van Orval-Florenville-Arlon nog wel een paar te vinden zijn.

Vergelijk je Orval met een mooie jonge Bourgognewijn, dan is een vijf jaar oude Orval zoiets als een Chambertin Grand Cru. Reken maar dat je dan iets hebt!

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *