Rodenbach…

 

rodenbach 005

Zie of hoor ik het woord “rodenbach”, ik maak er in gedachten meteen “Konijntje in Rodenbach” van. (Zoals ik bij “lam” eigenlijk altijd denk: “lamsbout met knoflook”.)

Rodenbach wordt al heel lang geschonken op het Ministerie, hoewel om onbegrijpelijke reden de laatste jaren wat minder. En er wordt ook al heel lang met Rodenbach gekookt. Het is een Vlaamse bier en wordt gebrouwen door de brouwerij met dezelfde naam: Rodenbach. En wel sinds 1820, en dat zonder onderbreking. De brouwerij staat in Roesselare in Westvlaanderen.

Het type bier heeft officieel geen naam. Noem het: Vlaamse rode ale, of Roodbruine oude ale, of Vlaamse zure ale. Bij Rodenbach thuis noemen ze het simpelweg Westvlaams rood. Het is een bier van de hoge gisting, en er wordt geen tarwemout gebruikt, maar een mengeling van roodachtige gerstenmouten. Die zorgen voor de complexiteit van smaak en geur en natuurlijk voor die mooie rood-bruine kleur.

Het bier heeft een intense smaak, licht zoet-zurig en fuitig. De geur is een perfekt samengaan van zoet-zuur fruit en een zachte zweem gist. Heel in de verte ruik je wat caramel. Dat alles komt ook weer in de smaak terug. Het is een vol bier met een waardige afdronk. Rodenbach als frisse dorstlesser kent zijn weerga niet. Je drinkt het dan fors gekoeld (bij een graad of vier).

Rodenbach Grand Cru wordt op dezelfde manier gebrouwen, maar dat bier lagert twee volle jaren op eikenhouten vaten. De smaak wordt nog intensiever en het zoet dringt verder naar de achtergrond, ten faveure van het rinsig zuur. (Raar maar waar: des te ouder, des te frisser.) Ook de geur intensiveert. Een prettige vorm van hooi-broei, dat is wat ik ruik. Dit frisse, maar o zo statige bier drink je bij keldertemperatuur of net iets warmer. Té koud is dood in de pot, je verpest dan alles wat er mooi aan is.

Rodenbach leent zich uitstekend om mee te koken Rodenbach Grand Cru doet dat ook, maar is tevens een waardige begeleider van een mooie maaltijd. Reken maar dat er een hoop pretentieuze rommelwijn is die ik onmiddellijk inruil tegen een statig glas Grand Cru. Mijn maaltijd zal er alleen maar bij winnen..

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *