Stoofpotje van varkenslapjes met flagolets…

 

varkenslapjes met flagolets 017

Het is allemaal wel leuk dat gezoek naar Kersteten, Kersttips en weet ik wat nog meer om de Feestdagen heelhuids door te komen, maar er moet hier ook gewoon gewerkt en gegeten worden deze week.

Het is lekker koud buiten en tijd voor winterse stoofpotten. Meestal vergen stoofpotten veel tijd en zijn dus voor ons niet zo te maken op een doordeweekse werkdag. Dit is een mooi compromis; vrij snel klaar te maken en toch een winters potje.

Voor twee personen;
300 gram biologische varkenslapjes, in reepjes gesneden
1 eetlepel olijfolie
1 plak pancetta in dobbelsteentjes
1 ui, grof gesneden
1 teen knoflook, geplet en gesneden
4 Tasty Tom tomaten, in partjes gesneden
bouillon
oregano peper en platte peterselie
1 eetlepel kappertjes uit het zout, even afspoelen
1 kwart blikje flageolet
witte rijst

Bak pancetta, ui en knoflook even aan. Voeg de stukjes varkensvlees toe en peper.   
Bak alles rondom aan. Voeg de tomaten, de oregano en de bouillon toe en laat even rustig garen op een laag vuur. doe er na na een half uur de kappertjes bij en laat alles nog een kwartiertje stoven.  Zo nodig nog wat bouillon toevoegen.
Laat de boontjes uitlekken en roer ze voorzichtig door de stoofpot. Verwarm en roer er wat vers gehakte platte peterselie door.

De stooftijd van dit gerecht is afhankelijk van het soort vlees dat je gebruikt. En misschien lijkt het allemaal veel tijd in beslag te nemen. Maar de pure werktijd voor dit gerecht; snijden van het vlees en de groenten, het braden, enzovoorts is niet zo lang. Daarna is het een kwestie van af en toe roeren. Je kunt in de tussentijd iets anders doen. Bijvoorbeeld gezellig de dag bijkletsen aan de keukentafel. Sommige mensen noemen dit “onthaasten”!

Wij aten vandaag witte rijst bij dit stoofpotje en zochten in de tijd dat het stond te sudderen naar een dessert voor het kerstdinner.
Gisteren schreef ik dat het kerstmenu vaststond; vandaag twijfel ik over het dessert. Nooit mijn sterkste punt het dessert, maar een dessert voor 20 personen vind ik echt moeilijk. Tegen de tijd dat het nagerecht  op tafel moet komen, ben ik moe en heb ik geen zin meer in veel gedoe. Het moet dus al van te voren klaar gemaakt kunnen worden, simpel en toch lekker.

Voor 20 personen!!! Wie heeft er een tip voor mij???

Natuurlijk dronken we een kopje espresso toe!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *