Moorse lamsschenkels

16 jul. 2011

 lamsschenkels

Het is een goede gewoonte om vóór de vakantie begint nog een avondje door te brengen met vrienden. Een mooi glas wijn of bier te drinken, plannen te bespreken en een hapje te eten. Ik wilde voor vriend Jan, een groot bierliefhebber, nog een keer de kalsfwangen met oude kriek maken, maar helaas waren er dit keer bij de Sligro geen kalfswangen te krijgen. Pech, dat moet dan maar een andere keer. Ik moest dus ter plekke een ander gerecht bedenken. Gelukkig hebben ze bij de Sligro een ruime keus in allerlei lekkers. Zo lagen er dit keer mooie lamsschenkels bij de vleesafdeling. Ik herinnerde me een recept in het blad Delicious van een paar maanden geleden; Lamsschenkels op Moorse wijze. Dat leek me wel wat.

 • Voor vier personen:
 • vier lamsschenkels (het onderste stukje van de bout)
 • paprikapoeder (scherp)
 • peper en zout
 • olijfolie
 • 3 wortelen, in plakjes gesneden
 • 4 flinke sjalotten, schoongemaakt in in de lengte in vieren gesneden
 • 2 tenen knoflook
 • een handvol blanke rozijnen
 • 1 glas droge sherry
 • water
 • 4 gedroogde kleine pepertjes
 • 1 stukje kaneel
 • wat pistachenootjes, fijngehakt
 • wat platte peterselie, fijngehakt

Verwarm de oven op 175 graden. Neem een pan met deksel die in de oven kan. Wrijf de schenkels in met het paprikapoeder en peper en zout. Verwarm de olie en bak daarin de sjalotten en knoflook even aan. Schep ze uit de pan en leg de schenkels in dezelfde olie. Bak de schenkels rondom aan en blus af met de sherry. Doe de pepertjes en het pijpje kaneel erbij, voeg water toe en zet de pan zonder deksel in de oven. Laat zo zachtjes garen. Draai het vlees af en toe om. Voeg na anderhalf uur de wortels, de sjalotten, knoflook en rozijnen toe. Doe er eventueel wat water bij en laat het geheel nog anderhalf uur zachtjes garen. Indien het gaarproces te hard gaat of het vlees te droog dreigt te worden, kun je wat extra water toevoegen en de pan sluiten met een deksel. Schep de schenkels op de borden en serveer met de jus en de groenten. Geef er stokbrood en een salade bij.

Kopje espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *