Fudge…

 

en espresso toe 007

Fudge, ook wel vanilla-fudge. Zo heten die snoepjes. Ik vroeg Ellen naar de Nederlandse naam, maar ze kwam niet verder dan “toffee’s”. Dan toch op z’n minst “zachte” toffee’s, lijkt me. Maar al met al vind ik het niet bevredigend, die naam. Toffee’s zijn hard, Fudge zacht…
We hebben er, geloof ik,  geen naam voor. Net zo min als de Duitsers overigens.

Rond 1886 is de fudge uitgevonden in de Verenigde Staten. Het verhaal wil dat het lekkers ontstond uit  een partij verprutste (fudged) caramels of toffee’s.
(Fudge betekent in het Engels zoiets als bedotten, belazeren. De minister van het Toverministerie in de Harry Potter-cyclus heet Cornelius Fudge. En die is, zoals we weten, ook niet zuiver aan de haak. Nomen est omen…)

De fudge werd een grote hit in de Verenigde Staten en vond al snel via Engeland zijn weg naar Europa.
Suiker, boter en room zijn de hoofdbestanddelen voor het snoep. En verder horen er smaakstoffen in als vanille, aromatische honing en chocolade. Dat de fudge niet bikkelhard worden danken ze aan een gecontroleerd verhitten van de basismassa.
Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn ze er dol op. En natuurlijk claimen zij het uitvinden van de fudge voor hullie-eigen.

Ik ben helemaal gek van dit snoep. Het heeft geen nut, ja het is zelfs gevaarlijk om het in huis te hebben. Ik eet net zo lang door tot de voorraad op is, hoe omvangrijk die ook is. De snoepjes van de foto kostten me slechts een goed half uur, het had sneller gekund…

In plaats van een fruitmand dacht ik de Jongste Bediende te verblijden met een doosje fudge, deze middag. Hij moet per slot aan zijn dagelijks suikerquotum geraken. En fruit, daar is-ie niet zo dol op.
Het feit dat ze uitverkocht waren behoedt mij voor een hoop extra gesnoep, want ik zou natuurlijk ook een doosje voor mezelf hebben gescoord.
De Jongste Bediende krijgt nu chocoladebonbons.

© paul

One thought on “Fudge…

  1. Ik ben ook dol op fudge. Het grote voordeel van echte fudge vind ik, dat ze niet aan je kiezen blijven hangen, dit in tegenstelling tot toffees en eclairs b.v.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *