Wij voelen ons nog steeds belabberd maar er moet toch wat gegeten worden. In
boodschappen doen heb ik geen puf, er zal dus gekookt moeten worden met dat wat
er in huis is. Paul schreef al dat Piet gisteren linzen uit Berry meebracht en
kwartels waren er nog in de diepvries, dus dat kon een mooie maaltijd
worden.
De linzen uit Berry zijn heel goed te vergelijken met de linzen uit Puy. Ze
hebben allebei een Label Rouge zegel. De linzen uit Du Berry kregen het Label
Rouge zelfs al iets eerder dan de linzen uit Puy. Ze smaken ook ongeveer
hetzelfde. Prima kwaliteit!!!
Voor twee personen;
- 1 kop linzen
- wat olijfolie
- 1 teen knoflook, geplet en fijngehakt
- 1 blaadje laurier
- een stukje biologisch gerookt spek
- een flinke handvol platte peterselie
- peper en zout.
Smoor de knoflook even in de olijfolie en voeg linzen en water toe.
Laat
de linzen zo 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Giet eventueel overgebleven
water af.
Bak de spekjes in een pan en roer ze door de linzen.
Strooi er
wat verse peterselie over. Breng verder op smaak met peper en zout. Doe het zout
er pas door als de linzen gaar zijn anders worden ze taai.
2 kwartels (Label Rouge of biologisch) op de rugzijde doorgeknipt en even
platgeslagen.
Wrijf de kwartels in met peper en grof zeezout en bak ze in wat olijfolie om
en om bruin. Laat ze dan zachtjes ongeveer 25 minuten doorbakken. Haal ze uit de
pan en bestrooi met wat peterselie. Dien ze op op een bedje van linzen.
Wij aten er een salade bij van lauwwarme tomaatjes met ruccola. Ik gebruikte
cherrytomaatjes. Voor ons twee een flinke handvol. De tomaatjes met een vork
inprikken en samen met een teentje gehakte knoflook even in wat olijfolie een
paar minuutjes smoren. Dan van het vuur halen en een flinke pluk ruccola er
doorroeren. De tomaatjes zorgden voor een frisse zure toets. Mooi van smaak bij
de linzen.
We dronken nog een kopje espresso toe en gaan weer naar bed.
© ellen
Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie en gebruiken voor de huid!. In de echte kun je makkelijk bakken en koken en kun je eigenlijk zo op je huid smeren. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerigheid”als de olie onder 8 graden komt. Dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of in salades te gebruiken. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling) in, die het vlokken tegengaan. Dus de tip van de vakman, vraag als je olijfolie koopt bij welke temperatuur deze gaat vlokken. Als er geen antwoord komt of dat gebeurt niet , dan weet je dat je niet de echte extra virgin olijfolie koopt!
Andreas Van Beek
Olijfolie Manolakis