Het familierecept: kipkroketjes zoals mijn moeder ze maakte….

 

kipkroketjes 002

Mr Ooijer was deze maand aan de beurt om het thema te bedenken voor het foodblog event van de maand januari en hij koos voor “Het lekkerste Familierecept”. Bianca van Bourgondie.nl begon afgelopen juni met dit event, met het doel alle Nederlandse foodbloggers in een maand eens over één en hezelfde onderwerp te laten schrijven. De organiserende blogger mag zelf het onderwerp kiezen. Tot nu toe is onze de bijdrage aan dit event vrijwel nihil geweest. Steeds met een andere reden; het onderwerp sprak niet zo aan, druk met andere zaken, vakantietijd, enzovoorts. Ditmaal wil ik toch graag een bijdrage leveren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Gerrit Jan van Eetschrijven heb ik het genieten van eten en drinken én koken, met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn moeder kookte graag én heel lekker. Het zou dus niet moeilijk moeten zijn om een beroemd familierecept te beschrijven. Moeilijk is het vooral om te kiezen uit één van de vele recepten; de zaterdagse krentenbollen, de kersttulband of de paastaart? Of toch de bramenlimonade of de appeltaart? Uiteindelijk zijn het de kipkroketjes geworden. In onze familie wereldberoemd! Ik beschreef het recept al eerder ter ere van moederdag en herhaal het hieronder nog een keer.

Kipkroketjes zoals mijn moeder ze maakte! Nu is dat niet zo eenvoudig op te schrijven. Haar recept veranderde namelijk elke keer een beetje. Afhankelijk van het soort kip, het aantal eventuele gasten, hoeveel vlees ze al in de kippensoep gebruikt had. Maar ze waren altijd overheerlijk!

Ik maakte gisteren al een flinke pan kippensoep. Gewoon van een echte, onbesproken soepkip. Lekker lang laten trekken, het vlees van de botjes halen, de velletjes en de drelletjes zijn voor hond Max. Van het vlees gebruikte ik een gedeelte om de kippensoep te vullen, de rest voor de kroketjes.

Ik gebruikte ongeveer 500 kippenvlees, fijngesneden
60 gram boter
60 gram bloem
wat versgehakte peterselie en flink wat peper
400 ml kippenbouillon.

De boter smelten en dan in één keer de bloem erbij doen, goed roeren en drie minuten laten garen.
Dan de bouillon erbij doen en roeren tot je een mooie massa hebt, nog even laten pruttelen.
Voeg dan het kippenvlees toe, de peper en de peterselie en roer tot alles mooi verdeeld is en strijk de salpicon, zoals de massa nu heet, op een plat bakblik. Zet de afgekoelde sapicon minstens een paar uur in de koelkast, beter nog een hele nacht. Ik maakte de salpicon gisteren. Vandaag de kroketten. De massa is in de koelkast mooi opgestijfd.

Zet een diep bord klaar met bloem, een diep bord met losgeklopt eiwit en een diep bord met paneermeel.
Rol de kroketten op een stuk bakpapier!
Vorm met een lepel gelijk porties van de salpicon, rol ze in model en dan door de bloem, het eiwit en vervolgens door het paneermeel.

21 januari 2007 005

Leg de kroketten voorzichtig op bakpapier tot je ze gaat bakken.
Bak de kroketten 3 minuten in olie of frituurvet op 180 graden!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *