Boterkip met veel nootmuskaat

kip met nootmuskaat
Het was al weer een tijdje geleden dat ik dit gerecht maakte; kip met nootmuskaat, véél nootmuskaat! Ik las het recept bij Klary Koopmans. Klary deed inspiratie op bij het weblog van Jules Clancy, the Stone soup. Een weblog over ‘Minimalist Home Cooking’. Jules Clancy zegt dat de meeste gerechten gewoon lekkerder smaken als je het simpel houd. Zij gebruikt, peper en zout niet meegerekend, in de meeste gerechten slechts vijf ingrediënten en dat zijn dan vaak ook nog gerechten die in een minuut of tien op tafel staan. Een inspiratiebron, beslist de moeite waard om zo af en toe eens door te lezen!

Maar goed, zo’n recept gaat hier in huis dan een heel eigen leven leiden, ik voeg wat toe, en nog wat en opeens wordt het iets heel anders. Wat blijft is dat deze kip een hele zachte troostrijke smaak heeft. Een stoofpotje voor duffe dagen als het na een hittegolf weer gewoon gaat regenen en je een trui meer moet aantrekken. Ik hield me niet meer aan de vijf ingrediënten, ik gebruikte er meer. Het resultaat was in ieder geval precies wat we wensten.

Je kunt voor dit gerecht een hele kip nemen en de kip in stukken verdelen of delen kopen, bijvoorbeeld kippenpoten of kippenborst. Het maakt niet uit. Wat wel uitmaakt, ik zeg het misschien ten overvloede, koop een fatsoenlijke kip! Die plofdingen wil je toch echt niet meer in je pannen hebben. Ik gebruikte biologische kippenpoten van de Zwarte Hoevekip. Als je dit voor meer mensen maakt of een hele kip gebruikt, pas dan de hoeveelheden wat aan. Het hoeft allemaal niet zo heel precies, een scheutje meer room, wat meer wijn…

  • Voor twee personen
  • 2 biologische kippenpoten, met vel en bot
  • zout en peper
  • bloem
  • vers geraspte nootmuskaat
  • 1 sjalot heel fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • 40 gram liefst geklaarde boter, boter dus
  • een flinke scheut room

Wrijf de bouten in met peper en zout en rasp er flink wat nootmuskaat over. Bestuif ze dan licht met bloem. Verwarm de boter in een braadpan en bak de kipdelen rondom bruin. Doe de sjalot en knoflook erbij en bak die zachtjes even mee. Blus dan af met de wijn en roer de aanbaksels goed los. Voeg wat water of bouillon toe en rasp er nog eens flink wat nootmuskaat over. Sluit de pan en laat de kip op een heel zacht vuurtje een uurtje sudderen. Doe er dan de room bij en laat die even inkoken. Dien de kip op met de saus en geniet! Wij aten er gestoofde venkel bij, een goeie combinatie.

Kopje espresso toe!

© ellen

 

 

 

 

Please follow and like us:

One thought on “Boterkip met veel nootmuskaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *