Coq au vin rouge…

Dit kipgerecht vraagt wat voorbereiding. De bedoeling is dat het vlees 48 uur in de marinade staat. Je moet er dus op tijd aan beginnen. Ik gebruikte een Kemper landhoen.

Verdeel de kip in minstens 8 stukken, onze kemper hoen was erg groot, ik verdeelde hem in 12 stukken. Neem een ruime kom.

 • 2 flessen rode Bourgogne
 • 1 glas Marc de Bourgogne (was hier niet te krijgen, ik gebruikte een glas grappa
 • 4 flinke uien in grove stukken
 • 2 teentjes knoflook (even pletten met het mes en dan snijden)
 • 4 winterwortelen
 • 1 laurierblad
 • 5 kruidnagels
 • 1 bosje tijm versgemalen peper.

Meng de kip, de groenten en de kruiden goed door elkaar en overgiet ze met de wijn en de Marc de Bourgogne. Dek de schaal af met folie en laat de kip zo minstens 24 uur, maar beter nog 48 uur marineren. Af en toe een keer omscheppen.

 • 40 gram tarwebloem
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 3 lepels olijfolie, zout en peper.

De Bourgondiërs eten er macaroni bij met grijze truffels. Ik gebruikte een beetje truffelolie.

Nadat de kip zo’n 40 uur in de marinade heeft gelegen is het vlees helemaal met smaak en geur doortrokken en al een beetje “gegaard”. Haal de kipdelen uit de marinade en dep ze goed droog. Wentel elk deel door de bloem en bak de stukken kip in olijfolie in 10 minuten bruin. Neem de kipdelen uit de pan en zet ze even weg. Schep de groenten uit de marinade en laat ze uitlekken. Breng in een andere pan de marinade aan de kook. Bak de groenten in het achtergebleven braadvet en roer er het cacaopoeder door. Leg de kipdelen erop en giet de marinade erover. Voorzichtig omscheppen en het mengsel aan de kook brengen. Schep alles voorzichtig in een grote ovenschaal en zet die ongeveer 2 uur in een voorverwarmde oven op 160 graden. Er zijn varianten van dit recept waarbij de groenten gepureerd worden, wij aten ze zo. Serveer met macaroni of penne.

© ellen.

De foto is van een “eerdere” coq au vin. Gisteren had ik het veel te druk met praten en eten om ook nog een goede foto te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *