Waar is de Coeur de boeuf???

17 april 2007 015
Of je ze kent weet ik niet, maar ze bestaan. Die bolle, wat onooglijke tomaten, gelijkend op een runderhart, maar dan met diepe rimpels. In Frankrijk vind je ze zelfs op het kleinste plattelandsmarktje, bij de meest primitieve groentehandelaar, of gewoon bij het volk thuis. Ook Belgische markten laten zich niet onbetuigd en in het assortiment van hullie Super, groot of klein, zal de vrucht zelden ontbreken. Bij ons zie ik hem nooit. Vreemd toch…

Aan de kwaliteit mag het niet liggen, want die is boven elke verdenking verheven. Misschien heeft het wat met de prijs van doen, die is namelijk iets (maar slechts heel weinig) hoger dan die van onze waterbommen. Een andere reden kan ik niet bedenken. (Of ligt het eraan dat het Ministerie in een uithoek van Nederland huist terwijl de rest van ons land overspoeld wordt met het rode juweel?)

Zie ik die Coeur de Boeufs liggen, in welk buitenland dan ook, ik schaf ze onmiddellijk aan. Je kunt ze met gemak voor enige weken bewaren, mits niet overrijp. De vrucht rijpt overigens van binnen uit; oogt hij van buiten nog wat ontoegankelijk, wanneer je hem opensnijdt geurt de volle rijpheid je tegemoet.

De smaak doet je denken aan de rijpe tomaten uit je kindheid, maar de Coeur de boeuf is net een tikkeltje frisser, net iets minder zoet. En er zit een aardse ondertoon aan die smaak. Geschikt om mee te stoven in elk kostbaar gerecht is hij zeker, maar dat moet je niet doen…

Verreweg de beste manier om de Coeur de boeuf te gebruiken is om er een salade mee te maken. De simpelste manier overigens ook. Die misvormde tomaat weegt al gauw anderhalf tot twee ons. Snijd hem in dunne plakjes, druppel er wat van de beste olijfolie overheen, snipper er wat sjalot bij, peper en zout en wat schaafjes Parmezaanse kaas. Een paar gescheurde blaadjes basilicum mogen ook. Hetgeen je nu hebt is een alleskunner. Er is nauwelijks een maaltijd denkbaar waarbij deze tomatensalade niet de perfecte aanvulling is.
coeur de boeuf

Enfin, ik sla naar bevrediging Coeur de boeufs in, in de Walen, in Vlaanderen, in Luxemburg (in Frankrijk kom ik niet zo vaak…). Maar het moet toch eenvoudiger zijn, gewoon bij ons in de buurt. Wie, oh wie helpt me…

© paul

13 thoughts on “Waar is de Coeur de boeuf???

 1. Kweek hem al 2 jaar met wisselend succes. Heerlijk vlezig. Is ook bij Lidl en Jumbo te koop. Peuter de weinige pitjes eruit en zaai ze uit in februari.

 2. Kweek ze al 2 jaar met wisselend succes,pitjes er uit peuteren en in februarie binnen zaaien. Ook goedkijken bij de Lidl en Jumbo.

 3. Hallo,

  Met regelmaat te vinden bij de super Jumbo bij het NAC stadion in Breda.
  Helaas zonder de intrinsieke tomatensmaak zoals die te vinden is als je die koopt op Franse marktjes.

  Groetjes,
  Mart

 4. Waar wonen jullie? Ze liggen hier regelmatig op de markt of bij de Marokkaanse groenteboer! (en volgens mij ook wel bij de Dekamarkt) Maar in mijn beleving vanaf juni, of zo…

 5. Recent gespot bij de landelijke Zaanse grootgrutter! Wel natuurlijk voor de hoofdprijs….

  Happy hunting.

  Groet Manja

 6. De hier gekweekte worden geëxporteerd naar Japan. Heb ik van een kweker uit het Westland. En heel soms als er een teveel is (let op heel soms) dan komen ze hier bij de groenten juwelier.
  Helaas

 7. Ik ben er wel eens tegengekomen bij zowel Lidl als AH, maar dan in een ersatz-versie. Het heet coeur de boeuf, het ziet er uit als coeur de boeuf maar het ruikt en smaakt bijna, maar net niet, totaal anders dan coeur de boeuf.

 8. De Coeur de boeuf tomaat is een oude franse soort. Wordt vooral gekweekt in warmere oorden zoals het zuiden van frankrijk, italië en spanje. Ook in belgië lukt het in de tuinkas (wij hebben ze, zijn redelijk makkelijk te kweken) en je kan ze vinden op elke markt en in bijna elke supermarkt.
  Als je ze echt niet kan vinden probeer misschien eens zaad te kopen en ze zelf te telen? het is niet echt moeilijk je hebt alleen een serre (tuinkast) nodig. Succes

 9. Ja wat zijn ze mooi en vooral lekker. Ik heb ze wel bij de Lidl gezien, weet niet of ze er nu liggen ben er al een tijdje niet geweest. Maar het proberen waard. En Sligo is ook een kanshebber, of de Natuurwinkel. Succes! Zie het recept wel voorbij komen 🙂 Groet, Karin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *