Kippenragout, soepkip deel één

soepkip 007

Wat is er eigenlijk mooier dan een soepkip! Een biologische soepkip ook nog! Zo’n kip heeft een prachtig lang leven gehad, ons vele eieren geschonken en na hele vele jaren trouwe dienst mogen ze ook nog eens in de pan. Niet iets om zomaar even klaar te maken dus. Vlees om met aandacht en respect te behandelen…

Ik kocht een biologische soepkip, en bedacht er een pan risotto bij. Maar van één goede soepkip kan je veel meer maken…

Met deze kip ging het zó:

Kip schoonmaken en eventueel in delen snijden. Opzetten met koud water en langszaam aan de kook brengen. Afschuimen tot het water helder is. Dan de smaakmakers toevoegen;Bijvoorbeeld;1 ui, een paar stengels selderij,petersele, laurieblad, tijm, wat peperkorrels en wat je nog meer lekker vind. Laat de kip zo zeker 3 uur zachtjes sudderen. Dan af laten koelen en overtollig vet en kruiden verwijderen. De kip netjes verdelen; velletjes en drelletjes voor de hond, vlees apart voor latere gerechten. De bouillon eventueel een keer zeven. Ik bedacht voor de boullion een mooie risotto met spinazie en met het vlees maakte ik een ragout.

  • voor vier personen;
  • 60 gram boter plus een klontje om de champignons en de ui te bakken
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 uitje, fijngesneden
  • 250 gram biologische kastanje-champignons
  • bouillon
  • gaar kippenvlees, fijngesneden, flink wat versgemalen peper, een handjevol vers gehakte platte peterselie, eventueel wat zout.

De champignons in partjes snijden en met het uitje even aanbakken in het klontje boter.

In een pan met dikke bodem de rest van de boter smelten en de bloem toevoegen. Roer goed over de bodem en laat even zachtjes garen.
Voeg er de bouillon beetje voor beetje bij tot de ragout de juiste dikte heeft en roer tot alle klontjes weg zijn. Laat de roux 20 minuten heel zachtjes garen en doe er dan het kippenvlees bij, de peper, de champignons en peterselie.Voeg om het extra romig te maken eentueel een scheutje room toe.

Ik heb pasteibakjes gekocht in de supermarkt, die moeten 10 minuutjes in de oven op 160 graden. Je kunt de bakjes natuurlijk ook zelf maken.

Blijft over een flinke pan kippenbouillon, voor nieuwe risotto-experimenten natuurlijk…Risotto met verse spinazie en gorgonzola lijkt me wel wat. Wordt vervolgd dus…

© ellen.

3 thoughts on “Kippenragout, soepkip deel één

  1. Pingback: [BLOCKED BY STBV] Ragout en kroketten van soepvlees maken - Vlakbij de Molen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *