Je begrijpt wel beste lezer, wij zijn deze dagen een beetje op de Spaanse tour. De wandelaars passeerden de Spaanse grens en wij proberen ons zoveel mogelijk in hun wel en wee te verplaatsen. Het leek me een goed idee om weer eens van die eenvoudige Spaanse broodje te maken. Coca’s zijn een soort kleine pizza’s, maar dan zonder kaas. Geitenhoeders in de Spaanse bergen maken deze eenvoudige broodjes sinds een eeuwigheid.
Puristen zullen je vertellen dat een coca wordt gemaakt van deeg dat alleen uit water en meel bestaat dat men in de zon spontaan heeft laten rijzen. De coca wordt ingesmeerd met zout en olie en gebakken in de as van het vuur van een geitenhoeder. Het vuur zou branden op geitenkeutels zodat je zou verwachten dat de resten daarvan aan de onderkant van je coca te vinden zijn.
Ik kon zo snel geen geitenkeutels vinden dus bakte ik de coca’s in mijn eigen komfortabele oven thuis. We namen de broodjes mee voor onderweg en aten de rest hier op de camping op. Over een paar dagen als ons gezelschap gearriveerd is, wil ik toch de echte geitenhoedersversie eens proberen te maken. Zonder de keutels maar wel gebakken in de as van het kampvuur. Wordt vervolgd dus!
Goed, de thuisversie:
- Voor acht kleine pizza’s
- 500 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist ( ik los de gist op in 150 ml lauw water en voeg dat mengsel dan toe aan de bloem)
- dan nog ongeveer 300 ml water
- snufje zout
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 250 gram verse spinazie, fijngehakt
- 2 lente-uien, in plakjes
- 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
- 1 eetlepel pijnpitten
- per coca één dungesneden ansjovisje
Vorm kleine bolletjes van het deeg en laat die onder een doek rijzen. Kneed het deeg nog eens door en maak er platte schijven van van ongeveer 12 cm doorsnee en nog geen cm dik.
Leg de deegrondjes op een bakplaat en bekleed ze met de spinazie, pijnpitten, ansjovis, ui en knoflook. druk de spinazie goed in het deeg en besprenkel rijkelijk met olijfolie.
Strooi er wat zout over en laat de coca zo ongeveer 10 minuten narijzen.
Zet ze dan in een voorverwarmde oven en bak ze op 220 graden in ongeveer 15 minuten gaar. Haal ze uit de oven en sprenkel er nog wat olijfolie over.
Serveer met een mooie tomatensalade en wat geroosterd vlees, of gewoon zó, als lunch met een glas koele witte wijn.
© ellen.