Kleurstof…

3

Lamsvlees met tuinboontjes en artisjokken

De papieren pakketjes lagen netjes gestapeld op de toonbank bij onze Turkse slager. Ze zouden een “soort” saffraan bevatten. Verpakt in honderd piepkleine envelopjes, elk bevattend 1,2 gram. En de prijs voor honderd stuks was € 4,- Wij wisten wel beter, voor saffraan was dit veel te goedkoop… Toch kochten we een pakje. Mischien bevatte het geelwortel (kurkuma, kunjit). Enfin, we zouden wel zien.

Het openen bij thuiskomst leverde een blijk van herinnering op. Die witte pakjes met rood opdruk kenden we. We gebruikten ze in het verleden wel eens om gerechten te kleuren.

Het spul komt uit Spanje. Het merk heet La Llave (de Sleutel) en op de verpakking staat wat het is: Colorante Alimentario oftewel voedingskleurstof. Nadere beschouwing leert dat het een synthetische kleurstof betreft, E-102 (Tartrazine). Het goedje is aangevuld met maismeel en zout. In uitzonderlijke gevallen willen sommige mensen fout reageren op de stof, maar dat zijn uitzonderingen. Tartrazine wordt op grote schaal in de voedingsindustrie gebruikt.

Het is de kleurstof waarmee in Spanje vaak de paëlla wordt aangekleurd. Saffraan is immers veel te duur voor de alledaagse volkskeuken.

Een saffranvervanger is het natuurlijk niet. Saffraan geeft kleur, smaak én geur, en dat op een heel delicate manier. Dit goedje geeft kleur, en een heel klein beetje smaak. Het maismeel zou daar mede verantwoordelijk voor zijn(?).

Lamsvlees met tuinboontjes en artisjokken

© paul

4 thoughts on “Kleurstof…

  1. De kleurstof is gevaarlijk voor kinderen en kan depresies,blauweplekken,luchtweg klachten,migraine,eczeem,hooikoorts en kankerverwekkend zijn .
    En dit is ook nog allemaal toegestaan in Nederland. Schande.

  2. De kleurstof is gevaarlijk voor kinderen en kan depresies,blauweplekken,luchtweg klachten,migraine,eczeem,hooikoorts en kankerverwekkend zijn .
    En dit is ook nog allemaal toegestaan in Nederland. Schande.
    Opmaken ik zou het maar weg gooien.

  3. Het is om het Spaans gerecht te kleuren omdat saffraan te duur is. Het geeft een klein beetje smaak maar vooral de kleur. Zie niet in waarom het gevaarlijk is? Het is denk ik als je een heeeeel grote hoeveelheid gebruikt. Ik vind het net dat beetje extra smaak….héérlijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *