Bolinhos de bachalhau, Portugese visballetjes

Portugesche visballetjes

Restaurant Ribathejo in Wandhaff, Luxemburg is niet sjiek maar wij mogen er graag een maaltijd verorberen. In het jaar (1999) dat wij samen met Ans en Hijn de oude caravan kochten en verbouwden kwamen wij er bijna iedere week om uit te rusten van het werk en daarna een van goede, goedkope maaltijd te genieten. Simpel eerlijk eten, niks mis mee, ontdaan van alle poespas maar met goede wijn en ook veel herrie van de tetterende televisie die altijd aan stond. Resten werden op de grond gekieperd en na het diner werd de restaurandzaal schoongeveegd en gedweild voor het avondmaal. Tegenwoordig is het restaurant onder het bewind van zoon Philippe en dochter Mariëlle gemoderniseerd; een streng anti-rook beleid, er wordt niets meer op de grond gegooid, televisie alleen nog bij hele spannende wedstrijden in de middag. In de avonduren is het steeds meer een gewoon restaurant… Maar wél, nog altijd, vooraf, voor iedereen een schaaltje Bolinhos de Bacalhau.

Al jaren proef ik die lekkere balletjes, iets met vis, een beetje aardappel, kruiden… Moet ik toch maar eens gaan maken…

Eindelijk maar eens de daad bij het woord gevoegd en in Luxemburg Bacalhau gekocht. Bacalhau is gezouten, gedroogde kabeljauw. In Nederland ook te koop in Surinaamse winkels. Je moet de Bacalhau 48 uur in water weken. Ververs het water zeker twee keer.

 • Voor een flinke schaal balletjes:
 • 1000 gram gezouten gedroogde vis, 48 uur weken in koud water. Het water zeker 2 keer verversen
 • 1000 gram kruimige aardappelen
 • 1 flinke ui
 • blaadje laurier
 • wat melk
 • 1 eetlepel gesnipperde ui en1 teen knoflook, even aanfruiten in wat olijfolie
 • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
 • peper, zout, eventueel een lepel sambal
 • 1 ui een en teen knoflook, heel fijn gesneden
 • beetje olijfolie
 • 3 eieren
 • bloem
 • 3 losgeklopte eieren
 • paneermeel
 • frituurolie

mengsel voor bolinhos de bacalhau

Het lijkt allemaal ingewikkeld maar dat valt best mee. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Leg de geweekte vis erop met het laurierblad en de ui en kook ze tot de aardappels gaar zijn, ongeveer 20 minuten. Vis het laurierblad eruit. Schep de vis op een bord en maak een luchtige puree van de aardappelsen de ui. Pluk de vis schoon, verwijder graten en vellen en verdeel het visvlees in hele kleine stukjes. Schep de visstukjes door de aardappelpuree.

Fruit de gesnipperde ui met de knoflook in en beetje olijfolie mooi lichtbruin. Hak de peterselie fijn en meng dat alles door de puree. Laat afkoelen en meng nog drie eieren door de puree.

Vorm met de hand balletjes, ongeveer ter grootte van een flinke stuiter en rol die door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door paneermeel. Frituur de balletjes 5 minuten in hete olie. Dien op met knoflookmayonaise.

Portugesche visballetjes

Een glas wijn of een borreltje erbij. Nee, geen espresso…

© ellen.

 

 

One thought on “Bolinhos de bachalhau, Portugese visballetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *