Chocoladetaart met amandelen en hazelnoten.

torta caprese

Onze laptop is gecrasht en teruggestuurd naar de fabriek. Heel vervelend want stukjes maken op de Ipad valt niet mee. Ik kan geen foto’s vanaf mijn camera naar de Ipad overzetten dus moet ik het nu even doen met wat er al op Flickr staat, of foto’s met de Ipad gemaakt zijn, maar die, vraag met niet waarom, komen op z’n kop op de website te staan. ( zie het vorige stukje over de druiven!)

Nu maar even een stukje over chocoladetaart die ik in het weekende bakte; een groot succes mag ik wel zeggen. De taart moet nog een beetje fluffie zijn dan is hij het lekkerste. Je kunt alleen amandelen gebruiken of hazelnoten of een mengsel van beiden.

 • 125 gram ongezouten boter
 • 185 gram pure chocolade, in grove stukken
 • 220 gram fijne suiker
 • 5 flinke eieren, gesplitst
 • 250 gram gemalen amandelen of hazelnoten of een mengsel van beide.
 • 1/4 theelepel zout.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en bekleed een springvorm van 22 cm doorsnee met bakpapier. Vet het papier en de randen van de vorm goed in.

Doe de boter, de chocolade en de suiker in een kom en verwarm die au bain Marie. laat de kom ongeveer 5 minuten staan tot de boter en de chocolade gesmolten zijn. Neem de kom van het van het vuur en roer het mengsel mooi egaal. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de eidooiers met een houten lepel één voor één door het chocolademengsel en roer er dan vervolgens de amandelen of hazelnoten door.

Klop de eiwitten met het zout in een brandschone kom tot zich stijve pieken vormen. Schep telkens een paar lepels eiwit door het deeg en schep heel voorzichtig om. Probeer er zoveel mogelijk lucht in te houden. Giet als alles mooi gemengd is het beslag in de springvorm en bak de taart in ongeveer 60 minuten gaar. De zijkanten moeten  loslaten van de kanten. Test met een houten prikkertje hoe fluffie de taart is. Wij vonden hem het lekkerste als de massa nog niet helemaal droog is. Laat de taart op een rooster afkoelen en maak dan de springvorm los.

Kopje espresso erbij, heerlijk!

@ ellen.

4 thoughts on “Chocoladetaart met amandelen en hazelnoten.

 1. Als ik een kleinere maak waarbij ik alle ingrediënten door 3 deel en dat keer 5 doe, dus:

  75g boter
  111g chocola
  132g suiker
  3 eieren
  150g amandelen + hazelnoot
  0,15 tl zout

  Moet ik de taart dan ook korter of op een lagere temperatuur in de oven doen?

  • @ MC, ik weet niet of de verhoudingen zo nog wel kloppen. Een ei delen is moeilijk. De taart is zo lekker dat hij toch wel op komt! Als je jouw versie gaat bakken in een kleinere vorm zal de hoogte toch ongeveer gelijk blijven. Geen lagere temperatuur instellen en de baktijd zal ook niet veel korter zijn. Ik zou gewoon af en toe even testen met een houten prikkertje en kijken of de zijkant van de taart loslaten van de vorm. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *