Alla Rietveld…

onthulling van A la Rietveld

Ter gelegenheid van de oplevering van de nieuwe wijk Oliemolen, vrij dicht tegen het centrum van ons dorp, kreeg de Keizer van Monera de opdracht een monument te vervaardigen. En afgelopen zaterdag werd dat onthuld in het bijzijn van de nieuwe buurtbewoners, hoogwaardigheidsbekleders en wat los-vast volk, waaronder de familie van de Keizer en het Ministerie van Eten en Drinken.

Het is een stalen Modern Art Piece geworden, in monumentale afmeting het eerste in zijn soort. Het object kreeg de naam à la Rietveld mee. Kenmerkt het meeste werk van Gerard van Lankveld zich door een nadrukkelijke mate van figuratie en techniek, toch nemen de modern art pieces een serieuze en gelijkwaardige plaats in in zijn oeuvre. Ze kunnen plat zijn, maar ook ruimtelijk en normaal voert Gerard die modern art pieces uit in min of meer maquettevorm, geschikt om als kleinnood te plaatsen in een besloten ruimte. Nu maakte hij er dus eindelijk ook een in het groot.

Het werd al met al een feestje. Er was een tent, er waren hapjes en drankjes, er was een barbecue. Men vermaakte zich.

Het merendeel van het volk was te voet gekomen, een enkeling met de auto. De Keizer kwam gewoon op de fiets.onthulling van A la Rietveld

Later op de dag schoof de Keizer aan aan onze keukentafel. Het was per slot zaterdag, en de Keizer houdt er niet van om af te wijken van zijn gewoonten. Ellen kon het niet nalaten om te vragen naar die rare electriciteitskabel aan zijn pakkendrager: Valt je fiets soms uit elkaar?

Nee, nee, verklaarde de Keizer. Hij had bij het sloopafval van een bouwplaats een balk gevonden. Prachtig hout, hij had het met de fiets naar huis getransporteerd. Het tuigage liet hij nu maar even aan zijn fiets zitten, er zou nog meer gesloopt worden, dus…

© paul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *